Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Seljalta maailman ääriin – näyttely Rauha S. Virtasesta Komuutissa

3.3.2021 klo 11:00 - 2.5.2021 klo 18:00

Vihreällä taustalla teksti "Rauha S. Virtanen, Seljalta maailman ääriin"

Seljalta maailman ääriin -näyttely sukeltaa kotimaisen tyttökirjallisuuden klassikoiden maailmaan. Rauha S. Virtanen (1931–2019) on nuortenkirjallisuutemme luetuimpia kirjailijoita. Ensimmäinen Seljan tytöt ilmestyi jo vuonna 1955, mutta Virtanen jatkoi kirjoittamistaan läpi elämänsä. Näyttely avaa Virtasen ajatusmaailmaa ja poliittista heräämistä haastattelujen ja arkistoaineiston kautta.

 

Näyttely on esillä Komuutti-tilassa museon päänäyttelysalin yhteydessä.

 

Rauha S. VIrtanenRauha S. Virtanen kirjoitti eri sukupolvia sykähdyttäneitä nuortenkirjoja. Hän oli kirjailija, näkijä ja edelläkulkija. Seljan tytöt toivat 1950-luvulla raikkaan ja modernin tuulahduksen kotimaiseen tyttökirjallisuuteen. Seuraavalla vuosikymmenellä Seljan tyttöjen tarina jatkui ja rinnalle nousi nuortenkirjoissa aiemmin käsittelemättömiä aiheita; uusperheet (Tuletko sisarekseni) ja nuoren tytön rakastuminen vanhempaan kirjailijaan (Ruusunen).

 

Yhteiskuntakriittisyys ja poliittisuus ilmestyivät 1970-luvulla Rauha S. Virtasen teoksiin. Joulukuusivarkaus kuvaa rohkeasti, kiinnostavasti ja lämpimästi eri yhteiskuntaluokkiin kuuluvia nuoria. Lintu pulpetissa ilmestyi vuonna 1972 ja pureutui tiukasti koulumaailmaan ja oppilaiden yrityksiin saada äänensä kuuluviin.

 

Näyttelyssä selviää myös, mikä innoitti Rauha S. Virtasen jatkamaan rakastettua Selja-sarjaansa kahdella osalla vuosikymmenien tauon jälkeen. Jatko-osat ilmestyivät 2000-luvulla ja niissä aiheena on Chilen sotilasvallankaappaus sekä sen vaikutukset pakolaisuuteen ja Seljan suvun elämään.

 

Näyttely esittelee kirjailijan tuotantoa ja henkilöhistoriaa. Esillä on Rauha S. Virtasen ja hänen sisarustensa tekemiä paperinukkeja ja lehtiä, kirjailijan kirjoituskone sekä muuta esineistöä. Videolla kuullaan Rauha S. Virtasen televisiohaastattelu sekä asiantuntijakeskustelu kirjailijan merkityksestä. Keskustelemassa ovat tutkija Päivi Heikkilä-Halttunen, lehtori Sirkka-Liisa Heinonen ja lehtori Tapani Lepomäki.

 

Näyttely on pieni nostalgiamatka 50-, 60- ja 70-lukujen nuorille. Näyttely sopii yhtä lailla teiniliittolaisille, kirjallisuusfaneille, maailmanparantajille sekä jokaiselle kerran barrikadeille kiivenneelle.

 

Näyttelyn järjestää IBBY Finland ry:n työryhmä: Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Marketta Könönen, Ismo Loivamaa ja Kaisa Torkki.

 

IBBY Finland ry kuuluu kansainväliseen International Board on Books for Young People -järjestöön. IBBY työskentelee lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lukutaidon edistämisen eteen ympäri maailmaa.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
3.3.2021 klo 11:00
Loppuu:
2.5.2021 klo 18:00
Tapahtumaluokka: