Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Rasismia vastaan! -pienoisnäyttely

toukokuu 11 klo 11:00 - toukokuu 30 klo 18:00

Keppihevonen, jolla valkea turpa ja mustat korvat, harja tehty vaaleanpunaisista nauhoista

Komuutti-tila

Miten suomalaiset anarkistit ja aktivistit ovat vastustaneet rasismia?

 

Tulitikkurasia, jossa kuvana valkoinen kyyhkynen ja alla musta ja valkoinen käsi kättelemässä. Teksti: "Suvaitsevaisuuden puolesta! Rasismia vastaan!"Suomessa on ollut anarkistista toimintaa jo 1900-luvun alusta lähtien, mutta anarkismi vahvistui uudestaan 1960-luvulta alkaen. Suomessa toimi 1980-luvulla useita anarkistisia pienryhmiä. Osa anarkisteista pyrki toiminnallaan vaikuttamaan 1990-luvun pakolaiskeskusteluun ensimmäisten joukossa.

 

Viime vuosina anarkistiset järjestöt ja aktivistit ovat olleet mukana esimerkiksi Helsinki ilman natseja- ja Peli Poikki! -mielenosoituksissa. Vuonna 2020 monet aktivistit osallistuivat Black Lives Matter -mielenosoitukseen myös Suomessa. Paikallinen toiminta heijasteleekin ajankohtaisia globaaleja ilmiöitä.

 

Globaalit ilmiöt havainnollistuvat näyttelyyn valituissa esineissä, jotka liittyvät rasisminvastaisiin mielenosoituksiin sekä aktivismista tiedottamiseen. Esillä on julisteita, vaatteita, tarroja ja flyereita – jopa rasismia vastustamassa ollut keppihevonen. Esineet kertovat äärioikeiston nousuun liittyvästä huolesta ja kiukusta. Museokävijä voi näyttelyssä eläytyä mielenosoitukseen osallistumiseen ja saada kokemuksen jokaisen mahdollisuudesta olla mukana vastustamassa rasismia.  

 

Näyttelyn pienin ja samalla vanhin esine on näyttelylle nimensäkin antanut Rasismia vastaan! -tulitikkurasia 1980- ja 90-lukujen taitteesta. Tikkuaskissa konkretisoituu rasismia vastaan tehdyn työn pitkäaikaisuus. Rasiaan kirjattu iskulause on toisaalta tänä päivänä kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. 

 

Näyttelyn ovat suunnitelleet ja toteuttaneet Tampereen yliopiston museologian opiskelijat.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
toukokuu 11 klo 11:00
Loppuu:
toukokuu 30 klo 18:00
Tapahtumaluokka: