Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Pumpuliplikkain perhekierros

1.7.2020 klo 15:00 - 15:45

Koko perheelle sopiva opastuskierros Finlaysonin puuvillatehtaan maailmaan.

Kesto 45 min.

Opastukselle on vapaa pääsy.

Lähtöpaikka Väinö Linnan aukio.

 

Juhlavuoden kierroksille on vapaa pääsy. Ilmaiset kierrokset tarjoaa Finlaysonin alueen kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma.

 

Koronatilanteen vuoksi kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Osallistumistarroja jaetaan Werstaan asiakaspalvelutiskillä museon aulassa.

 

Finlaysonin alue täyttää tänä vuonna 200 vuotta. Skotlantilainen James Finlayson perusti tehtaan vuonna 1820. Puuvillatehdas oli aikoinaan Suomen suurin tehdas ja työntekijöitä oli enimmillään 1900-luvun alussa yli 3000. Lankojen ja kankaiden valmistus alueella päättyi vuonna 1995. Nyt vanhat tehdasrakennukset palvelevat jälleen 3000 ihmisen työpaikkana ja alue on vireä kulttuurin ja liike-elämän keskus.

 

Alueella on runsaasti merkittävää teollisuusperintöä. Rakennuksista vanhin, Kuusvooninkinen valmistui vuonna 1837 ja on ainutlaatuinen teollisen vallankumouksen muistomerkki. Kutomoksi rakennettu Plevna ja kehräämöksi tehty Siperia puolestaan rakennettiin 1800-luvun lopulla ja ne olivat myös oman aikansa ihmeitä.

 

Tehtaan työntekijöistä suurin osa oli nuoria naisia ja 1800-luvulla työssä oli myös alle 15-vuotiaita lapsia. Tehdastyössä uutta oli työnteko koneilla, kellon mukaan ja palkan saaminen rahana. Tampereesta muodostui tehtaiden ja työväen kaupunki pitkälti Finlaysonin tehtaan ansiosta. Tehtaat olivat 1800-luvulla myös omia tiiviitä yhteisöjään ja Finlaysonia sanottiinkin kaupungiksi kaupungin sisällä, olihan sillä oma kirkko, koulu, sairaala ja paljon muuta.

 

Finlaysonin juhlavuonna ilmaisia kesäopastuksia järjestetään ti-su 2.6.-30.8. Perhekierroksen lisäksi on muun muassa keskiviikkoisin kello 11 Tehtaantyttö Hilma -lastenkierros, Väinö Linna jäljillä -kierros perjantaisin kello 15 ja Muistoja Finlaysonilta -tarinakierros lauantaisin kello 15.

Katso koko kierrosohjelma tästä

 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
1.7.2020
Aika:
15:00 - 15:45
Tapahtumaluokka: