Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken? -yleisöluento

16.11.2017 klo 17:00 - 18:00

Sata sanaa vapaudesta -luentosarjan viimeinen osa käsittelee ilmastonmuutosta ja suomalaista hyvinvointia. Kiitetyn Hyvän sään aikana -tietoteoksen (Into-kustannus 2017) kirjoittajia on paikalla kertomassa kirjaprojektista ja suomalaisen yhteiskunnan ilmastohaasteista. Maksuton luento kestää noin tunnin ja aikaa on varattu myös yleisökysymyksille. 

Kuluttamista ja elintason nousua on pidetty länsimaisen kulttuurin ja suomalaisen hyvinvointivaltion keskeisinä edellytyksinä. Ilmastonmuutos on haastanut nämä käsitykset ja kyseenalaistanut oikeutemme yksilönvapauksiin. Se on myös saanut ihmiset pohtimaan aineellisesti hyvän elämän vaikutusta omaan ympäristöönsä. Miten ilmastonmuutoksen voi suhtautua? Entä miten ilmastonmuutos rajoittaa meitä ja mitä mahdollisuuksia se antaa?

Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden kirjoittama ja toimittaja Hanna Nikkasen ohjaama Hyvän sään aikana -teos on arvostetun Kanava-palkinnon voittaja ja vuoden 2017 Tieto-Finlandia-ehdokas. Kirja käsittelee ilmastonmuutoksen keskellä elävää Suomea ja pienen maan yrityksiä keksiä itsensä uudelleen. Huomiota saavat niin nouseva biotalous, kasviproteiinit kuin kestämättömät valtarakenteet ja ilmastopakolaisuuskin. Yksi teoksen keskeisistä kysymyksistä on, miten suomalainen demokratia tulee kestämään ihmiskunnan ilmastohistorian suurimman muutoksen.

Sata sanaa vapaudesta -luentosarjassa tarkastellaan suomalaista historiaa ja tulevaisuudennäkymiä erilaisten vapauksien ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Luennot johdattelevat 28.11. avattavan Vapauden museon teemoihin. Vapauden museo tarkastelee Suomen itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Menneen lisäksi Vapauden museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.

LisätietoaHyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken -teoksesta on saatavilla kustantajan verkkosivuilta.

Tervetuloa!

Luentosarjan ohjelma

28.9. Työelämän myytit ja tulevaisuuden haasteet
YTT, Tampereen yliopiston sosiologian dosentti ja yliopistonlehtori Pasi Pyöriä. Pyöriän toimittama, kiitetty Työelämän myytit ja todellisuus -teos (Gaudeamus) julkaistiin keväällä 2017.

12.10. Tampereen lesboelämä 1900-luvulla
YTT, sukupuolentutkimuksen akatemiatutkija ja Tampereen yliopiston naistutkimuksen dosentti Tuula Juvonen.

19.10. Maansa jättäneet – suomalaiset Ruotsissa
Siirtolaisinstituutin tietopalvelupäällikkö ja kasvatustieteen lisensiaatti Jouni Korkiasaari.

9.11. 1900-luku – suomalaisen lapsuuden vuosisata
FT, Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentti Kirsi Tuohela.

16.11. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken?
Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden Hyvän sään aikana -työryhmä, jonka samanniminen kirja julkaistaan lokakuussa 2017.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
16.11.2017
Aika:
17:00 - 18:00
Tapahtumaluokka: