Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Maansa jättäneet – Suomalaiset Ruotsissa -yleisöluento

19.10.2017 klo 17:00 - 18:00

Sata sanaa vapaudesta -luentosarja jatkuu siirtolaisuusinstituutin tietopalvelupäällikkö Jouni Korkiasaaren siirtolaisuusaiheisella luennolla. Aiheen hyvin tunteva Korkiasaari on tutkinut suomalaista siirtolaisuutta lähes 40 vuoden ajan. Maksuton luento kestää noin tunnin ja aikaa on varattu myös yleisön kysymyksille.

II maailmansodan jälkeistä Suomea on tavattu pitää tasa-arvon ja hyvinvoinnin mallimaana. Kuitenkin pelkästään Ruotsiin on vuosina 1945–2015 muuttanut yli 585 000 uutta elämää tavoitellutta suomalaista. Mikä sai tuhannet suomalaiset pakkaamaan laukkunsa ja  jättämään vaurastuvan kotimaansa? Millaista elämä länsinaapurissa oli ja miksi iso osa lähtijöistä palasi takasiin Suomeen? Voiko suomalaisen siirtolaisuuden historia opettaa meille jotain omasta kotimaastamme tai nykypäivän maahanmuutosta?

Sata sanaa vapaudesta -luentosarjassa tarkastellaan suomalaista historiaa ja tulevaisuudennäkymiä erilaisten vapauksien ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Luennot johdattelevat 28.11. avattavan Vapauden museon teemoihin. Vapauden museo tarkastelee Suomen itsenäisyyden aikaa tavallisen kansan, vapauden ja yhdessä rakennetun Suomen näkökulmasta. Menneen lisäksi Vapauden museo herättää pohtimaan, millaisia vapauksia tämän päivän Suomessa kaivataan.

Luentosarjan ohjelma

28.9. Työelämän myytit ja tulevaisuuden haasteet
YTT, Tampereen yliopiston sosiologian dosentti ja yliopistonlehtori Pasi Pyöriä. Pyöriän toimittama, kiitetty Työelämän myytit ja todellisuus -teos (Gaudeamus) julkaistiin keväällä 2017.

12.10. Tampereen lesboelämä 1900-luvulla
YTT, sukupuolentutkimuksen akatemiatutkija ja Tampereen yliopiston naistutkimuksen dosentti Tuula Juvonen.

19.10. Maansa jättäneet – suomalaiset Ruotsissa
Siirtolaisinstituutin tietopalvelupäällikkö ja kasvatustieteen lisensiaatti Jouni Korkiasaari.

9.11. 1900-luku – suomalaisen lapsuuden vuosisata
FT, Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentti Kirsi Tuohela.

16.11. Mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken?
Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden Hyvän sään aikana -työryhmä, jonka samanniminen kirja julkaistaan lokakuussa 2017.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
19.10.2017
Aika:
17:00 - 18:00
Tapahtumaluokka: