Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Komuutti: Nimettömät 120 vuotta

maaliskuu 5 klo 11:00 - maaliskuu 29 klo 18:00

Alushousut, alkkarit, pikkupöksyt, pikkarit, hipsterit, stringit… Rakkaalla vaatekappaleella on monta nimeä ja mallia. Aluksi ne olivat kuitenkin ”nimettömät”, sillä häveliäisyys esti lausumasta ääneen niiden nimeä ja käyttötarkoitusta.

 

Alushousujen historia alkaa renessanssin ajalta, jolloin niitä kuvailtiin paitsi käytännöllisinä myös siveellisinä vaatteina. Alushousuja pidettiin kuitenkin hyvin riskialttiina vaatekappaleena, sillä ne olivat suorassa kosketuksessa naisen intiimialueeseen ja tämän vuoksi oli jopa sopimatonta käyttää niitä. Aikakauden asenteiden vuoksi alushousuja käyttivät 1800-luvun puoliväliin asti lähinnä prostituoidut ja pikkutytöt.

 

Ensimmäiset alusvaatetehtaat perustettiin Suomeen 1900-luvun alkupuolella. Suomessa toimi useita alusvaatteisiin erikoistuneita tekstiilitehtaita, jotka myös työllistivät paljon naisia. Vähitellen alusvaatteesta tuli käyttövaate, jota naiset saattoivat pitää säätyyn katsomatta.

 

Näyttelyn on toteuttanut yhteistyössä Työväenmuseo Werstaan kanssa Pirkanmaan Demarinaiset ja Sosialidemokraattinen naisliitto. Kansan Sivistysrahasto on tukenut taloudellisesti näyttelyn toteuttamista.

 

Kokeilevan museotoiminnan tila Komuutti on pieni, 16 neliön tila. Komuutissa on vuosittain useita näyttelyitä, jotka ovat usein kantaaottavia ja menevät aiheessaan pintaa syvemmälle. Yhteisöllisiä näyttelyitä tehdään lyhyelläkin varoitusajalla yhdessä vapaaehtoisten, yksittäisten tutkijoiden, taiteilijoiden ja pienyhteisöjen kanssa. Tällainen yhteisögalleria on tavallinen ulkomaisissa museoissa, mutta Suomessa vastaava toiminta on harvinaista.

 

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
maaliskuu 5 klo 11:00
Loppuu:
maaliskuu 29 klo 18:00
Tapahtumaluokka: