Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Kaleidoskooppi – Kylmän sodan lapset

26.2.2021 klo 11:00 - 24.10.2021 klo 18:00

Kisälli-sali

Näyttely kertoo kylmän sodan ajan lasten maailmasta. Kylmä sota päättyi 30 vuotta sitten Neuvostoliiton hajoamiseen, mutta sen jäljet näkyvät edelleen. Kylmän sodan aikana maailma oli jakautunut kahteen keskenään kilpailevaan leiriin: lännen demokraattisiin markkinatalousmaihin ja itäblokin sosialistisiin valtioihin. Molemmissa leireissä uskottiin kuitenkin yhtälailla ihmisen kykyyn hallita maapallon muuta elämää ja valloittaa jopa avaruus.

 

Näyttely pohjautuu lapsuusmuistoihin, joita on kerätty eri puolilla maailmaa vuosina 2019–2020. Työpajoihin osallistui 77 tutkijaa ja taiteilijaa 31 eri maasta. Muistoista näkyy, kuinka kylmän sodan politiikka vaikutti kokonaisvaltaisesti myös lapsiin. Länsimaiden ja sosialististen maiden propagandakoneistot esittivät lapset sankareina, tulevaisuudentoivoina ja tuottavina kansalaisina. Aina valtioiden viralliset kertomukset eivät kuitenkaan toimineet suunnitellusti: lapset tulkitsivat yhteiskunnallisia normeja omalla tavallaan, vastustivat niitä tai käyttivät niitä omiin tarkoituksiinsa. Muistoista nousee esiin myös se, miten miten arjen kokemukset olivat rautaesiripun molemmin puolin yllättävän samanlaisia, vaikka erojakin muistelujen kautta toki tuli esiin.

 

”Koulurakennuksen toisessa kerroksessa oli puinen Leninin rintakuva. Veistoksen tyhjät silmäkuopat olivat juuri sopivan kokoiset pyöreille karamelleille. Pää oli riittävän korkealla, etteivät koulun pääosin naispuoliset opettajat yltäneet kaivamaan niitä omiin taskuihinsa.”

 

Muistot ovat näyttelyssä esillä luettavina, kuunneltavina ja katseltavina. Lisäksi näyttelyssä on taideteoksia ja runsaasti muistoihin liittyviä valokuvia ja esineistöä. Näyttely kertoo muun muassa leikeistä betonin varjossa, suuren ja mahtavan muoviteollisuuden tuottamista leluista sekä materiaalipulan vuoksi kierrätetyistä ja korjatuista tavaroista.

 

Näyttelyssä on myös paljon tutkittavaa ja leikittävää: näyttelyssä voi kokeilla kuukävelyä Tampereen yliopiston kasvatustieteen opiskelijoiden kanssa yhdessä toteutetussa leikkipisteessä, kuvauttaa itsensä jättirusetin kanssa sekä seikkailla tšekkoslovakialaisen Myyrä-hahmon innoittamassa satumetsässä.

 

Näyttelyssä voi myös jakaa oman lapsuusmuistonsa kirjoittamalla postikorttiin. Muistojen jakaminen luo myös mahdollisuuksia etsiä yhdessä ratkaisuja erilaisiin ongelmiin ja jännitteisiin, sillä muistot ovat vähän niinkuin palaset kaleidoskoopissa: kaleidoskoopin kääntäminen uuteen asentoon voi näyttää nykyisyyden ja tulevaisuuden vaihtoehtoisilla tavoilla. Tämän päivän lapset ymmärtävät ympäröivää todellisuutta omalla tavallaan, kuten aiemmatkin sukupolvet. Maailmanlaajuinen pandemia ja ilmastonmuutos aiheuttavat lapsille ja nuorille ahdistusta. Nykynuoret ovat myös ensimmäinen sukupolvi, jonka tulevaisuuden näkymät ovat aiempia sukupolvia heikommat.

 

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Tampereen yliopiston koordinoiman ja Koneen Säätiön rahoittaman kansainvälisen Re-Collect/Re-Connect: Crossing the Divides through Memories of Cold War Childhoods -tutkimushankkeen kanssa.

 

Tutkimushankkeen verkkosivut: https://coldwarchildhoods.org/

 

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
26.2.2021 klo 11:00
Loppuu:
24.10.2021 klo 18:00
Tapahtumaluokka: