Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Jussi Jalonen: Summan tarina

30.11.2017 klo 17:00 - 18:30

Jussi Jalonen kertoo uusimmasta teoksestaan ”Summan tarina – Talvisodan ratkaisutaistelun ihmiset ja historia” Werstaan auditoriossa.

Jalosen teos käsittelee nimensä mukaisesti Summan taistelua, joka helmikuussa 1940 ratkaisi talvisodan lopputuloksen. Teos on kertomus taisteluun osallistuneiden miesten kohtaloista, joihin sodan äärimmäiset kokemukset jättivät syvät jälkensä. Rintamalle jouduttiin eri lähtökohdista, mutta sota koettiin yhdessä. Talvisodan henki ei kuitenkaan ollut itsestäänselvyys, sillä erityisesti Summaan sotilaat oli koottu niiltä Suomen seuduilta, joita sisällissota oli lohduttomasti runnellut ja joilla poliittinen vastakkainasettelu oli senkin jälkeen säilynyt voimakkaana. Jalonen tarttuu kuvauksessaan paljastavan moniulotteisesti taistelukenttien todellisuuteen sodan sosiaalihistorian ja tunteiden historian näkökulmasta. Miltä tuntui, kun Summassa huomasikin joutuneensa samaan linjaan sisällissodan vihollisen kanssa eikä vaihtoehtoina kummallakaan ollut kuin luottaa toisiinsa?

Teemallisesti Jalosen teos käsittelee vuoden 1918 perinnön ja poliittisten jakolinjojen ohella miehisyyttä, uskontoa, haavoittumisen ja tappamisen kokemuksia sekä suhdetta viholliseen. Summan tarina on myös henkilökohtainen kurkotus menneeseen, sillä Jalosen oma isoisä kaatui Summan taistelussa. Isoisän viimeisistä päivistä kertovan tarinan sijaan Jalonen päätyi tutkimaan ja kirjoittamaan kertomuksen taistelusta, joka avaa sotilaiden kokemusten kautta yksilötason näkymän talvisodan hengen ja rintamayhteisön muotoutumiseen.

Jussi Jalonen on sotahistorian tutkija ja filosofian tohtori Tampereen yliopistosta.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Työväenmuseo Werstas ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
30.11.2017
Aika:
17:00 - 18:30
Tapahtumaluokka: