Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Joel Karppanen: Alhaisolauluja

24.1.2020 klo 11:00 - 19.4.2020 klo 18:00

Runoilija Kössi Kaatran vuonna 1922 julkaistun runokokoelman mukaan nimetty Joel Karppasen näyttely Alhaisolauluja tarkastelee suomalaista työväen­liikettä ja punaista Kemiä. Suomen vasemmistolaisimman kaupungin kautta avautuu tuore näkökulma poliittiseen historiaamme ja nykyhetkeen. Kemin yli 130 vuoden taakse ulottuva, metsä- ja paperiteollisuuden kukoistuksesta kummunnut punainen perintö vaikuttaa kahden tehtaan ja yhden kaivoksen sylissä elävässä kaupungissa edelleen, vaikkakin muutto­liike, korkea keski-ikä ja historiallisen suuri terveyden­huollon ulkoistushanke yksityiselle toimijalle tuntuvat haalistavan perintöä hiljalleen. Toisaalta Kemiin kaavailtu uusi sellutehdas luo toivoa perinteiseen, työkeskeiseen vasemmistolaisuuteen nojaavaan 20 000 asukkaan kaupunkiin.

 

Kemin vasemmistolaisuus onkin institutionalisoitunutta ja usein myös vilpitöntä, sillä työväen yhdistys löytyy kaikille harrastuksille shakkikerhosta purjehdukseen. Samalla herää kysymys kulissista, haikailusta aikaan, jolloin työn ja pääoman suhde oli vahva. Asioita tehdään ja toistetaan perinteiden vuoksi. Aktiivisen politiikan tekemisen sijaan kyse on enemmänkin yhteisen ideologian ja pitkän historian muovaamasta sosiaalisesta yhteisöstä ja identiteetistä.

 

Kemi muistetaan veritorstaista 18.8.1949, jolloin poliisin ja mielenosoittajien välisessä kahakassa menehtyi kaksi ihmistä, Felix Pietilä ja Anni Kontiokangas. Seuraavaan kuolonuhrin vaatineeseen poliittiseen väkivaltaisuuteen Suomessa kului aikaa 67 vuotta. Vuonna 2016 Jimi Karttunen menehtyi saamiinsa vammoihin uusnatsin pahoinpideltyä hänet Helsingin asema-aukiolla. Veritorstain tapahtumista on kulunut nyt 70 vuotta, mutta silloin tapahtumiin johtaneen Kemiyhtiön lakon taustalla olleet kysymykset työntekijöiden oikeuksista ovat edelleen ajankohtaisia valtakunnallisella tasolla.

 

Joel Karppanen (s. 1993) on vuosina 2017–2019 Kemissä asunut ja työskennellyt, hiljattain turkulaistunut taiteilija. Hän on keskittynyt dokumentaaristen valokuvasarjojen ja essee-elokuvien luomiseen.

 

Uudessa teossarjassaan Alhaisolauluja Karppanen jatkaa tavallisen ihmisen ja sosiaalisen maiseman kuvaamista. Näyttely muodostuu kolmen vuoden aikana kuvatusta dokumentaarisesta valokuvasarjasta, Polaroid-kuvia ja tekstiä rinnastavista diptyykeistä sekä videoteoksesta. Kokeellinen 12-minuuttinen näyttelyn nimikkoteos on esseefilmi työväenluokan kollektiivisesta muistista, traumoista ja haaveista. Kemiläisen työväenkuoro Ajan laulun johdattelemana se vie matkalle halki vappukulkueiden ja työoikeustaisteluiden lainaten kuvastoaan muun muassa Aki Kaurismäen, Sergei Eisensteinin, Mikko Niskasen ja Charlie Chaplinin elokuvista.

 

Näyttelyssä Karppanen kysyy, onko työväenliikkeellä enää merkitystä saati tulevaisuutta. Taiteilija on työskennellyt aiheen parissa vuodesta 2017 lähtien ja työprosessi on ollut samalla matka omille poliittisille juurille. Hän toimi vuosia sitten aktiivisesti Vasemmistonuorissa, mutta jättäytyi sittemmin sivummalle. Tällä näyttelyllä hän palaa poliittiseen keskusteluun ja asemoi itseään entistä vahvemmin yhteiskunnallisen taiteen tekijänä. Siitä huolimatta näyttelyssä nousevat esille myös hänelle ominaiset eksistentiaaliset teemat: tyhjyys, ihmisen omapäisyys ja kaiken väliaikaisuus.

 

Karppanen on palkittu Uusi kuvajournalisti -palkinnolla ja Jouko Lehtolan Säätiön Nuori sankari -palkinnolla vuonna 2017. Keväällä 2019 hän piti ensimmäisen museonäyttelynsä Aineen taidemuseossa Torniossa. Sen lisäksi Karppasen teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä muun muassa Lontoossa, Helsingissä, Wienissä ja Bratislavassa. Hänen töitään on useissa yksityisissä ja julkisissa kokoelmissa. Karppasen esikoisteos, valokuvataidekirja Suomalainen pastoraali julkaistiin Musta Taide -kirjasarjassa vuonna 2018.

 

Kuvailutulkkausta

Näyttelyyn on laadittu kuvailutulkkaus näkövammaisia museovieraita varten. Tulkkeita on kaikkiaan 27 kappaletta, ja ne ovat kirjallisessa muodossa näyttelyssä vapaasti käytettävissä. Kuvailutulkkauksen ovat tehneet Pia von Essen, Terhi Jurvela ja Mirja Kytökari.

 

Taiteilijan työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus, Patricia Seppälän säätiö, Suomen taideyhdistys, Paulon säätiö sekä Greta ja William Lehtisen säätiö. Näyttelyn tuotantoa on tukenut Finnfoto ry ja Kansan Sivistysrahasto.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
24.1.2020 klo 11:00
Loppuu:
19.4.2020 klo 18:00
Tapahtumaluokka: