Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Elämä ja kuolema työväenkaupungissa

2.11.2019 klo 17:00 - 20:00

Pyhäinpäivän illan hämärtyessä Työväenmuseo Werstaalla otetaan rohkea askel kohti tuonpuoleista. Lauantain teematapahtumassa museolla on opastus Meirän kaupunki -näyttelyyn sekä kaksi kuolemaan ja henkimaailmaan pureutuvaa yleisöluentoa. Tapahtuma on kaikille avoin ja kokonaisuudessaan maksuton.

Ilta alkaa teemaopastuksella Meirän kaupunki -näyttelyyn kello 17. Työväestön elämään keskittyvällä kierroksella tutustutaan 1900-luvun työläiskaupungin arkeen ja elämänmenoon. Opastuksella perehdytään myös olosuhteisiin, jotka altistivat työväestöä onnettomuuksille ja jopa kuolemalle. Opastuksen kesto on noin 45 minuuttia.

Kierroksen jälkeen ohjelma jatkuu museon auditoriossa kello 18. Suomalaisen kuolemantutkimuksen seuran puheenjohtaja, sosiaalihistorian dosentti Ilona Pajari on paikalla kertomassa työväen kuolemankulttuurista 1900-luvun alkupuolella. Luennolla selviää muun muassa, miten kuolema näkyi osana kaupunkilaisväestön elämää ja millainen merkitys kuolemalla ja hautajaisilla oli suomalaiselle työväestölle.

Historian väitöstutkija Antti Harmainen Tampereen yliopistosta jatkaa iltaa puheenvuorolla suomalaisen työväen esoteerisista harrastuksista 1900-luvun taitteessa. Työväenliike tunnetaan oppineisuutta ja materialismia korostaneesta maailmankatsomuksestaan, mutta todellisuudessa sen toimintaan vaikuttivat myös henkimaailman virtaukset. Harmaisen puheenvuoron aikana selviää, miten uskomukset, salaisen tiedon tavoittelu sekä muut henkiset harrastukset ovat muovanneet suomalaista työväenliikettä.

Illan ohjelma kokonaisuudessaan

Klo 17
Teemaopastus Meirän kaupunki -näyttelyyn.
Aiheena elämä ja kuolema työväenkaupungissa. Kesto 45 min.

Klo 18
Yleisöluento
Jyväskylän yliopiston dosentti, Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seuran puheenjohtaja Ilona Pajari: Toveri on poissa – Työväen kuolemankulttuuri 1900-luvun alkupuolella. Kesto 45 min.

Klo 19
Yleisöluento
Tampereen yliopiston historian väitöstutkija Antti Harmainen: 1900-luvun taitteen esoteeriset liikkeet ja suomalainen työväki. Kesto 45 min.

Tervetuloa!

 

Tarkemmat tiedot

Päivämäärä:
2.11.2019
Aika:
17:00 - 20:00
Tapahtumaluokat:
,