Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

Arndt elää

5.11.2021 klo 11:00 - 30.1.2022 klo 18:00

Metsän kaltainen tila, jossa puunrunkoja esittäviä veistoselementtejä, valoja ja varjoja.

Komuutti-tilassa audiovisuaalinen installaatio 5.11.1941 teloitetusta Arndt Pekurisesta.

 

Pekurinen oli pasifisti, joka kieltäytyi suorittamasta asepalvelusta ja osallistumasta sotaan. Hänen mukaansa nimetty laki siviilipalveluksesta, Lex Pekurinen tuli voimaan 90 vuotta sitten vuonna 1931, mutta laki oli tuolloin voimassa vain rauhan aikana.

 

Arndt elää -audiovisuaalinen installaatio on metsänomainen tila, joka muodostuu alumiinisista puunrunkoa esittävistä veistoselementeistä ja niihin heijastettavasta videosta ja äänimaisemasta. Teoskokonaisuuteen kuuluu lisäksi kolme valokuvaa sekä tekstiä Arndt Pekurisen elämästä ja vakaumuksesta.

 

Arndt Juho Pekurinen syntyi Juvalla vuonna 1905 torppariperheeseen. Hän omaksui pasifismin lukemalla Raamattua, Leo Tolstoita ja Arvid Järnefeltiä. Pekurinen kieltäytyi asepalveluksesta vuonna 1929, minkä seurauksena hänet määrättiin vankeuteen. Pekurisen vankilatuomio sai aikaan myös kansainvälistä huomiota ja muun muassa Albert Einsteinin kirjoittamaan Suomen puolustusministerille. Siviilipalvelus oli tuolloin mahdollinen monissa Euroopan maissa.

 

Suomessa laki siviilipalveluksesta tuli voimaan 90 vuotta sitten keväällä 1931. Lex Pekuriseksi nimetty laki tarkoitti Pekurisen vaatimusten hyväksymistä ja hänen vapautumistaan vankilasta. Lex Pekurinen oli kuitenkin voimassa vain rauhan aikana ja talvisodan sytyttyä 1939 Pekurinen vangittiin uudelleen. Hän vapautui syksyllä 1941, mutta sen jälkeen hänet kuljetettiin rintamalle, missä hänet teloitettiin.

 

Kuvataiteilija Jarmo Vellonen on tavattavissa teoksen äärellä perjantaina 5.11. kello 16-17. Tämän jälkeen kello 17 museon auditoriossa esitetään Arndt Pekurisesta kertova dokumenttielokuva Ikuiseen rauhaan. Ville Suhosen ohjaaman elokuvan esitykseen on vapaa pääsy.

 

Installaation toteutus:
Jarmo Vellonen, aihe ja suunnittelu, videokuvaus, veistosinstallaatio, lukijaääni
Epa Tamminen, äänisuunnittelu
Ilari Vanhatalo, videokuvaus ja editointi
Timo Virtala, teksti

 

Installaation tekemistä ovat tukeneet Uudenmaan taidetoimikunta ja Taiteen Edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunta. Teos on ollut aiemmin esillä Laterna Magica -galleriassa Helsingissä vuonna 2018.

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
marraskuu 5 klo 11:00
Loppuu:
30.1.2022 klo 18:00
Tapahtumaluokka: