Työväenmuseo

Ladataan Tapahtumat

« All Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Amerikan lapset

16.6.2017 - 3.12.2017

Amerikan lapset -valokuvanäyttely kuljettaa katsojan 1900-luvun alun Yhdysvaltojen lapsityöläisten maailmaan. Esillä on yhdysvaltalaisen sosiologin ja valokuvaajan Lewis Hinen (1874–1940) vuosina 1908 ja 1924 ottamia valokuvia Amerikan lapsityöläisistä, heidän arjestaan sekä työ- ja asumisoloista. Teollistumisen, modernisaation ja amerikkalaisen unelman synkkiä puolia kuvaava näyttely kannustaa myös pohtimaan lasten oikeuksien toteutumista nykypäivänä.

Työ tehtaissa, pelloilla, kaivoksissa ja kaduilla oli arkipäivää yli miljoonalle 1900-luvun alussa eläneelle amerikkalaislapselle. Alaikäisten fyysinen ja taloudellinen riisto oli järjestelmällistä, eikä oikeutta koulutukseen, terveydenhuoltoon tai turvalliseen lapsuuteen tunnustettu. Monet työhön joutuneista lapsista olivat taustoiltaan siirtolaisia ja etnisten vähemmistöjen edustajia.

Sosiologi Lewis Hine oli yksi 1900-luvun alun merkittävimmistä lapsityön vastustajista Yhdysvalloissa. Valokuvan todistusvoiman ymmärtänyt Hine vangitsi ottamiinsa kuviin lukuisia lohduttomia ihmiskohtaloita, autenttista aikalaistunnelmaa ja toisinaan myös kauniita yksittäisiä hetkiä. Hinen valokuvilla oli keskeinen rooli yleisen mielipiteen kääntämisessä lapsityötä vastaan. Lapsityövoiman käyttöä rajoittava laki hyväksyttiin senaatissa vasta vuosikymmeniä jatkuneen kampanjoinnin jälkeen 1938.

Näyttelyn noin 80 kuvaa on Yhdysvaltojen kongressin kirjaston 5500 valokuvan National Child Labor Committee -kokoelmasta.

Työväenmuseo Werstaan vapaaehtoisista koostuva Museosakki on osallistunut näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen.

Tervetuloa!

Tarkemmat tiedot

Alkaa:
16.6.2017
Loppuu:
3.12.2017
Tapahtumaluokka: