Avoimet yleisöluennot tehdaskaupungin iloista ja suruista alkavat tiistaina Werstaalla


Polkupyöräilijöitä mukulakivikadulla, taustalla tehdasrakennuksia.
9.9.2021

Tiedote

 

 

Työväenmuseo Werstaalla kuullaan syksyn aikana kuusi asiantuntijaluentoa Tampereen teollisesta historiasta. Yleisöluentosarja toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

Ensimmäisellä luennolla tiistaina 14.9. kello 17 dosentti Jarmo Peltola puhuu Tampereen teollistumisesta osana teollistumisen globaalia tarinaa. Seuraavalla luentokerralla 28.9. kuullaan historian professori Pirjo Markkolan luento Tampereesta naisten kaupunkina.

 

Lokakuun yleisöluennoilla dosentti Minna Harjula puhuu kaupungin terveysoloista 1880-luvulta 1930-luvulle ja Vapriikin kuva-arkiston tutkija Antti Liuttunen Tampereen teollisuudesta vanhoissa kuvissa. Marraskuussa professori Minna Lanz luennoi robotiikasta – mitä me teemme, kun robotit hoitavat työt ja sarjan viimeisellä luennolla tiistaina 23.11. dosentti Tuula Juvonen puhuu tehdaskaupungin ”sellaisista” miehistä ja naisista eli sateenkaarihistoriallisesta näkökulmasta teollisuushistoriaan.

 

Ennen luentoja on opastettu kierros Teollisuusmuseoon kello 16 alkaen. Kierroksen kesto on noin 45 minuuttia. Opastukselle osallistuville taataan myös paikka luentosalissa.

 

Opastukselle ja luennoille on vapaa pääsy, mutta osallistujamäärää on rajoitettu. Luentosarjan alkaessa luennoille voi osallistua enintään 50 henkilöä ja paikat täytetään saapumisjärjestyksessä. Osallistujilta edellytetään kasvomaskin käyttöä. Museossa noudatetaan kulloinkin voimassaolevia koronarajoituksia, joten syksyn aikana ohjeet voivat muuttua.

 

Ajantasainen ohjeistus ja kaikkien luentojen aikataulu on nähtävissä museon verkkosivuilla

 

Luentosarja on kesäkuussa Werstaalla avatun Teollisuusmuseon oheisohjelmaa. Teollisuusmuseo kertoo tamperelaisen teollisuuden 200-vuotisen tarinan. Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Työväenmuseo Werstas ja museokeskus Vapriikki. Toteutukseen on saatu Suomen Kulttuurirahaston Museovisio-apuraha.

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas, museolehtori Hanna Yli-Hinkkala, puh. 050 440 1158,
hanna.yli-hinkkala(at)tyovaenmuseo.fi

 

Kuvia

Polkupyöräilijöitä mukulakivikadulla, taustalla tehdasrakennuksia.

Polkupyöräilijöitä Hatanpään valtatiellä keväällä 1938.

Kuva: Vapriikin  kuva-arkisto.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Edessä nainen uusissa suojavarusteissa, takana mies vanhassa työhaalarissa ison koneen äärellä.

Teollisuusmuseo kertoo Tampereen 200-vuotisesta teollisesta historiasta.

Kuva: Suvi Roiko.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Näyttely on Finlaysonin alueella vanhassa teollisuustilassa.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lataa täysikokoinen kuva tästä.