Audiovisuaalinen installaatio 80 vuotta sitten teloitetusta Arndt Pekurisesta Werstaan Komuutissa


Metsän kaltainen tila, jossa puunrunkoja esittäviä veistoselementtejä, valoja ja varjoja.
2.11.2021

Kuvataiteilija Jarmo Vellosen Arndt elää -installaatio avautuu yleisölle Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa perjantaina 5. marraskuuta, jolloin tulee tasan 80 vuotta Arndt Pekurisen teloituksesta vuonna 1941.

 

Pekurinen oli pasifisti, joka kieltäytyi suorittamasta asepalvelusta ja osallistumasta sotaan. Hänen mukaansa nimetty laki siviilipalveluksesta, Lex Pekurinen tuli voimaan 90 vuotta sitten vuonna 1931, mutta laki oli tuolloin voimassa vain rauhan aikana.

 

Arndt elää -audiovisuaalinen installaatio on metsänomainen tila, joka muodostuu alumiinisista puunrunkoa esittävistä veistoselementeistä ja niihin heijastettavasta videosta ja äänimaisemasta. Teoskokonaisuuteen kuuluu lisäksi kolme valokuvaa sekä tekstiä Arndt Pekurisen elämästä ja vakaumuksesta.

– Halusin toteuttaa tämän teoksen kunnioittaakseni Arndt Pekurisen muistoa, vakaumusta ja hänen esimerkkiään rauhanaatteen edistäjänä, sanoo Jarmo Vellonen.

 

Arndt Juho Pekurinen syntyi Juvalla vuonna 1905 torppariperheeseen. Hän omaksui pasifismin lukemalla Raamattua, Leo Tolstoita ja Arvid Järnefeltiä. Pekurinen kieltäytyi asepalveluksesta vuonna 1929, minkä seurauksena hänet määrättiin vankeuteen. Pekurisen vankilatuomio sai aikaan myös kansainvälistä huomiota ja muun muassa Albert Einsteinin kirjoittamaan Suomen puolustusministerille. Siviilipalvelus oli tuolloin mahdollinen monissa Euroopan maissa.

 

Suomessa laki siviilipalveluksesta tuli voimaan 90 vuotta sitten keväällä 1931. Lex Pekuriseksi nimetty laki tarkoitti Pekurisen vaatimusten hyväksymistä ja hänen vapautumistaan vankilasta. Lex Pekurinen oli kuitenkin voimassa vain rauhan aikana ja talvisodan sytyttyä 1939 Pekurinen vangittiin uudelleen. Hän vapautui syksyllä 1941, mutta sen jälkeen hänet kuljetettiin rintamalle, missä hänet teloitettiin.

 

Kuvataiteilija Jarmo Vellonen on tavattavissa teoksen äärellä perjantaina 5.11. kello 16-17. Tämän jälkeen kello 17 museon auditoriossa esitetään Arndt Pekurisesta kertova dokumenttielokuva Ikuiseen rauhaan. Ville Suhosen ohjaaman elokuvan esitykseen on vapaa pääsy.

 

Installaation toteutus:
Jarmo Vellonen, aihe ja suunnittelu, videokuvaus, veistosinstallaatio, lukijaääni
Epa Tamminen, äänisuunnittelu
Ilari Vanhatalo, videokuvaus ja editointi
Timo Virtala, teksti

 

Installaation tekemistä ovat tukeneet Uudenmaan taidetoimikunta ja Taiteen Edistämiskeskuksen Visuaalisten taiteiden toimikunta. Teos on ollut aiemmin esillä Laterna Magica -galleriassa Helsingissä vuonna 2018.

 

Komuutti on Työväenmuseo Werstaan yhteisögalleria, joka on saanut nimensä kokeilevan museotoiminnan tilasta. Komuutissa järjestetään pienimuotoisia lyhytkestoisia näyttelyitä ja näyttelynjärjestäjät ovat useimmiten erilaisia yhteistyötahoja tai sidosryhmiä. Werstaalle yhteistyö erilaisten yhteisöjen kanssa on merkittävä osa museon toimintaa yhdenvertaisuuden, ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta.

 

Lisätiedot:
kuvataiteilija Jarmo Vellonen, puh. 040 531 1840, jarmo.vellonen(at)pp.inet.fi

 

 

Lehdistökuvia

Metsän kaltainen tila, jossa puunrunkoja esittäviä veistoselementtejä, valoja ja varjoja. Stillkuva Arndt elää -audiovisuaalisesta installaatiosta.
Kuva: Jarmo Vellonen
Rosoiset tiiliseinät, joille ripustettu mustavalkoinen kuva Arndt Pekurisesta, toisella seinällä kuva Pekurisen hautakivestä kirjoituksineen. Arndt elää -installaatiossa on myös kuvia Arndt Pekurisesta sekä tekstiä. Kuva: Jarmo Vellonen
   

 

Jarmo Vellosen ja Timo Virtalan teksti näyttelystä ja Arndt Pekurisen elämästä

 

Arndt elää -installaatio
Komuutti-tila
5.11.2021-30.1.2022

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere

puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Museo avoinna ti-su 11-18
AINA VAPAA PÄÄSY