Museokortilla alennusta heinäkuun opastuksista

 

Museokorttia näyttämällä saat lipun Työväenmuseo Werstaan yleisöopastuksiin alennettuun 5 euron hintaan. Tarjous koskee kaikkia heinäkuun yleisöopastuksia. Tervetuloa!

Museokorttitarjous

 

Tutustu heinäkuun yleisöopastuksiin tästä.

 

Museokortti on suomalaisten museoiden yhteislippu, joka on voimassa vuoden ajan ensimmäisestä käyttöpäivästä. Henkilökohtaisella Museokortilla pääsee 250 museokohteeseen eri puolilla Suomea. Voit hankkia Museokortin myös Työväenmuseo Werstaalta.

 

Lue lisää museokortista.

 

Amerikan lapset -valokuvanäyttely paljastaa lapsityön karun todellisuuden

 

Mediatiedote

 

Työväenmuseo Werstaalla avataan torstaina 15.6.2017 valokuvanäyttely lapsityön historiasta. Amerikan lapset -näyttelyssä on esillä yhdysvaltalaisen sosiologin ja valokuvaajan Lewis Hinen (1874–1940) koskettavia valokuvia 1900-luvun alun Yhdysvaltojen lapsityöläisistä. Dokumentaariset kuvat tarjoavat ainutlaatuisen katsauksen vuosisadanvaihteessa eläneiden lasten arkeen sekä teollistumisen ja modernisaation synkkiin puoliin. Näyttely kannustaa myös pohtimaan lasten oikeuksien toteutumista nykypäivänä.

 

Lewis Hine oli yksi 1900-luvun alun merkittävimmistä lapsityön vastustajista Yhdysvalloissa. Valokuvan todistusvoiman ymmärtänyt Hine dokumentoi lapsityön karua todellisuutta vuosina 1908 ja 1924. Usein salassa otettuihin valokuviin tallentui lohduttomia ihmiskohtaloita, autenttista aikalaistunnelmaa ja toisinaan myös kauniita yksittäisiä hetkiä. Amerikan lapset -näyttelyyn on koottu noin 80 Hinen ottamaa valokuvaa Yhdysvaltojen kongressin kirjaston 5500 valokuvan National Child Labor Committee -kokoelmasta.

 

Työ tehtaissa, pelloilla, kaivoksissa ja kaduilla oli arkipäivää yli miljoonalle 1900-luvun alussa eläneelle amerikkalaislapselle. Raskasta ja vaarallista työtä tehtiin yli 12 tunnin vuoroissa, usein pakosta ja oman perheen talouden tukemiseksi. Alaikäisten fyysinen ja taloudellinen riisto oli järjestelmällistä, eikä oikeutta koulutukseen, terveydenhuoltoon tai turvalliseen lapsuuteen tunnustettu. Lapsityövoiman käyttöä rajoittava laki hyväksyttiin senaatissa vasta vuosikymmeniä jatkuneen kampanjoinnin jälkeen 1938. Lewis Hinen valokuvilla oli keskeinen rooli yleisen mielipiteen kääntämisessä lapsityötä vastaan.

 

Työväenmuseo Werstaan vapaaehtoisista koostuva Museosakki on osallistunut näyttelyn suunnitteluun ja toteutukseen. Vuonna 2013 muodostettu Museosakki muun muassa avustaa Werstaan näyttelyiden ja tapahtumien järjestämisessä.

 

Amerikan lapset -näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 15.6. kello 18–20 Työväenmuseo Werstaan Kisälli-salissa. Näyttely on avoinna yleisölle 16.6.–3.12.2017. Työväenmuseo Werstaalle on vapaa pääsy.

 

Työväenmuseo Werstaan näyttelypäällikkö Ulla Jaskari vastaa tiedotusvälineiden kyselyihin 15.6. koko päivän ajan kello 9 alkaen. Hänet tavoittaa puhelinnumerosta 010 420 9263 tai sähköpostilla ulla.jaskari@tyovaenmuseo.fi.

 

 

Lehdistökuvia

01581uart

Pikkupojat kehruukoneella. Aikuisille suunnitellut koneet olivat liian isoja pienille lapsille. Tämä teki työstä normaalia rasittavampaa ja vaarallisempaa. Macon, Georgia 1909.

 

Kuva: Lewis Hine / Library of Congress, Prints & Photographs Division, National Child Labor Committee Collection

 

Lataa kuva tästä (2,2Mt .jpg)

 

 

 

 

01064uart

Malmivaunujen ajajina työskenteleviä lapsityöläisiä Coal Mine Co:n kaivostunnelissa. Ahtaissa, pimeissä ja pölyisissä tunneleissa liikkui ihmisten lisäksi myös hevosia. Työ kaivoksissa oli usein hengenvaarallista. Länsi-Virginia 1908.

 

Kuva: Lewis Hine / Library of Congress, Prints & Photographs Division, National Child Labor Committee Collection

 

Lataa kuva tästä (2,6Mt .jpg)

 

 

 

 

 

 

 

 

03181uart

 Lehtipoikia pelaamassa marmorikuulilla aamun lehtiä odotellessaan. Lasten vähäinen vapaa-aika kului yleensä leikkien ja erilaisia peliä pelaten. New York, New York 1908.

 

Kuva: Lewis Hine / Library of Congress, Prints & Photographs Division, National Child Labor Committee Collection

 

Lataa kuva tästä (2,4Mt .jpg)

 

 

 

 

 

02816uart

Ruokalähetit työssään. Nuorimmat lapset tekivät usein kaikesta yksinkertaisimpia töitä. Viedessään ruokaa työntekijöille tehtaisiin, lapset oppivat taitoja joita he tarvitsivat siirryttyään vähän vanhempana niihin töihin. Columbus, Georgia 1913.

 

Kuva: Lewis Hine / Library of Congress, Prints & Photographs Division, National Child Labor Committee Collection

 

Lataa kuva tästä (1,7 Mt .jpg)

 

 

 

 

 

 

 

 

04482uart

Melonikoria valmistava poika. Lapsityöläisiä hyödynnettiin usein yksinkertaisissa sorminäppäryyttä vaativissa tehtävissä. Työ oli monotonista ja puuduttavaa. Evansville, Indiana 1908.

 

Kuva: Lewis Hine / Library of Congress, Prints & Photographs Division, National Child Labor Committee Collection

 

Lataa kuva tästä (2,1Mt .jpg)

 

Karhulan valimo saapuu Komuuttiin

Tiedote

 

Timo Vesterinen ja Hannu Oksanen: Valimo: ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä.

8.6.­2017­–27.8.2017 Työväenmuseo Werstas, Komuutti

 

Työväenmuseo Werstaan Komuutissa avautuu torstaina 8.6. valokuvanäyttely Valimo: ystäviä, voimamiehiä, eränkävijöitä ja ammattiväkeä. Valimo kuvaa lakkautusuhan alta selvinneen, lähes satavuotiaan Karhulan valimon henkilöstön työskentelyä ja heidän keskinäisiä suhteitaan. Yleisölle avoin ja maksuton näyttely on avoinna 27.8.2017 saakka.

 

Valokuvataiteilija Timo Vesterisen näyttävissä HDR -käsitellyissä kuvissa alkujaan harmaa valimo muuttuu maalaukselliseksi ja värikkääksi pienoismaailmaksi. Hannu Oksasen kirjoittamat tekstit taustoittavat ja täydentävät kuvia. Esillä olevien teosten keskiössä ovat työtä tekevät ammattilaiset, työkaverien välinen toveruus sekä vuosikymmenten kokemus valimotyöstä. Oksanen luonnehtii työntekijöiden arvostusta omaa ammattitaitoa ja Karhulan valimon pitkiä perinteitä kohtaan seuraavasti:

 

Karhulan valimolaisille on aina ollut kunnia-asia, että valettu teräs on laatutavaraa.  Kauan toiminut suuri valimo hehkuu korkean ammattitaidon lisäksi myös valtavasti työn ja ihmisten historiaa ja ajan myötä kehittynyttä omintakeista työpaikan kulttuuria, jollaista ei ole missään muulla.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa Timo Vesterinen, 0400 659792 tai timovesta@gmail.com ja
Hannu Oksanen, 050 3132150 tai hannu.oksanen@dakar.fi.

 

Työväenmuseo Werstas,
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Museo avoinna ti-su 11–18
Vapaa pääsy
Puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvat

Valimo1_pieni

”Kaveriin pitää voida luottaa”
22 vuotta työtoveruutta.

Lataa täysikokoinen kuva tästä
(5,1Mt .jpg)

 

 

 

 

 

 

 

valimo_2_pieniHitsari työssään Karhulan valimolla.
Lataa täysikokoinen kuva tästä
(6,4Mt .jpg)

Maaseudun Sivistysliitto etsii ITE-taiteilijoita Pirkanmaalta

 

Maaseudun Sivistysliitto kerää ja kartoittaa ITE-taiteilijoita Pirkanmaalta. Etsintä on osa Maaseudun Sivistysliiton jo lähes kaksi vuosikymmentä jatkunutta ITE-toimintaa, joka tähtää omaperäisen taidemuodon edistämiseen näyttelyiden, tapahtumien ja julkaisujen kautta. Yleisön apu on tärkeää, sillä ITE-taide on usein tekijöidensä arjen keskelle kätkeytyvää. Jos tunnustaudut ITE-taitelijaksi tai tunnet itseoppineita kansantaiteilijoita, voit osallistua hankkeeseen kertomalla asiasta Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla -hankkeen koordinaattorille.

 

ITE-taide on suomalaista, arjen ympäristössä syntynyttä ja arkisista materiaaleista valmistettua nykykansantaidetta. Yleensä ITE-taiteessa yhtyvät maalaistaiteilijoiden luovuus ja pihapiireihin sijoittuvat suuret teosympäristöt. ITE-taiteilijoilla ei yleensä ole taidealan koulutusta, eivätkä he ole saaneet ohjausta taiteensa tekemiseen. ”ITE” onkin lyhenne sanoista Itse Tehty Elämä.

 

Tiedossa on jo nyt useita ITE-taiteilijoita ja ensimmäisiä uusia ilmiantoja jäljitetään. Työn etenemistä voi seurata ITE Pirkanmaalla -blogista sekä Facebookista, Instagramista ja Twitteristä. Lisätietoja hankkeesta löytyy osoitteesta https://msl.fi/ite-kartoitukset/ite-pirkanmaalla-3/

 

Pirkanmaalaista ITE-taidetta on tulevaisuudessa esillä myös Työväenmuseo Werstaalla, jossa avataan ITE-taidetta käsittelevä näyttely kesällä 2018.

 

Kiitos avustasi!

Nykyajan huutolaiset Komuutissa

Tiedote

 

Mediataiteilija Aimo Hyvärisen yhteiskunnallisen Nykyajan huutolaiset -näyttelyn avajaisia ja lehdistötilaisuutta vietetään Työväenmuseo Werstaan Komuutissa perjantaina 5.5.2017 kello 15–17. Nykyajan huutolaiset on dokumentaarinen videoinstallaatio, joka kertoo kahden pitkäaikaistyöttömän perheen arjesta yhden vuoden ajalta. Videoinstallaation päähenkilöt Matti Aalto ja Yrjö Pihlajamäki ovat paikalla avajaisissa. Yleisölle maksuton näyttely on avoinna 6.5.–4.6.2017.

 

Nykyajan huutolaiset on henkilökohtaisen vapauden ja taloudellisen epävarmuuden kysymyksiin pureutuva videoinstallaatio. Teos purkaa mielikuvia työtä vieroksuvista ja yhteiskunnan rahoilla loisivista työttömistä. Oikeat ongelmat löytyvät yhteiskunnan rakenteista ja varakkaiden etuja suojelevasta talousjärjestelmästä. Katsoja jää pohtimaan millainen rooli digitalisaatiolla, globalisaatiolla ja automatisaatiolla on työttömyyden sekä eriarvoisuuden lisääntymisessä. Olemmeko palaamassa vanhakantaiseen luokkayhteiskuntaan? Onko maahamme syntymässä uusi huutolaisten luokka?

 

Aimo Hyvärinen on tamperelainen kuvaaja, pitkän linjan dokumentaristi ja mediataiteilija. Hänet tunnetaan työskentelystään valokuvan ja videon keinoin. Hyvärinen asuu Pispalassa työttömän vaimon ja kahden pojan kanssa.

 

Työprosessia ovat tukeneet Koneen Säätiö, Tampereen Vihreät ry. ja Vastedes ry.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa taiteilija Aimo Hyvärinen, puh. 0505164152 tai amigood@elisanet.fi.

 

Aimo Hyvärinen: Nykyajan huutolaiset
6.5.–4.6.2017
Työväenmuseo Werstas, Komuutti
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
www.tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvat ja videoklipit

 

Yrjö Pihlajamäki ja pojat Reino ja Topi pelaavat korttia keittiön pöydän ääressä, Stormin kylä Sastamala helmikuu 2016.

Yrjö Pihlajamäki ja pojat Reino ja Topi pelaavat korttia keittiön pöydän ääressä, Stormin kylä Sastamala helmikuu 2016.

Lataa täysikokoinen kuva tästä ( .jpg)

 

 

 

 

 

 

Matti Aalto pilkkoo polttopuita kotipihallaan Hauhon keskustassa lokakuussa 2016.

 

Matti Aalto pilkkoo polttopuita kotipihallaan Hauhon keskustassa lokakuussa 2016.

Lataa täysikokoinen kuva tästä (.jpg)

 

 

 

 

 

 

Matti Aalto puhuu aatteista.

 

 

Matti Aalto pohtii vapauden ja rahan suhdetta.

 

 

Yrjö Pihlajamäki kertoo työttömyyden ja yrittämisen ongelmista.

 

 

Yrjö Pihlajamäki puhuu kokemuksistaan TE-toimiston kanssa sekä arkipäivän haasteistaan.

 

 

Hanna Lehikoisen Itse ja Ihtiriekko Werstaan komuutissa

Tiedotusvälineille 3.4.2017

 

Kuvataiteilija Hanna Lehikoisen vaikuttava Itse ja Ihtiriekko -installaatio on esillä Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 1.4.–1.5.2017. Lopputyönä valmistunut installaatio on omakuva, joka kertoo lapsenomaisen innostuksen ja uteliaisuuden kaipuusta sekä tekijänsä suhteesta taiteeseen. Teos kuvaa kahta ihmishahmoa, jotka taiteilija on valmistanut villaa neulalla huovuttamalla. Vappuun asti avoinna oleva näyttely on yleisölle maksuton. Tervetuloa!

 

Ihtiriekko on vanha kansankielinen nimitys avioliiton ulkopuolella syntyneen, tapetun tai siunaamatta hautaan lasketun lapsen kummitukselle. Itse ja Ihtiriekko -installaatio syntyi, kun lopputyötään työstänyt Lehikoinen huomasi kadottaneensa innostuksen taiteen tekemiseen. Suorittamiselta tuntunut työskentely pakotti pysähtymään ja pohtimaan, mihin ihmiset kadottavat osan lapsena luonnollisilta tuntuneista tunteistaan: 

 

”Olen aina ihaillut lasten kykyä ihmetellä ja innostua asioista. Kyllästyin suorittamiseen ja päätin tehdä toisen hahmon kuvaksi siitä innostuksesta, jonka olin itse unohtanut tai kadottanut. Teos alkoi merkitä minulle enemmän, siitä tuli henkilökohtaisempi.”

 

Itse ja Ihtiriekko on Tampereen Ammattikorkeakoulun kuvataidelinjalla opiskelleen Lehikoisen (s. 1990) ensimmäinen installaationäyttely. Nykyisin Itävallassa asuva ja työskentelevä Lehikoinen kiinnostui villasta veistosmateriaalina jo opintojensa alussa. Paluu tutun ja haastavan materiaalin pariin tuntui luonnolliselta tavalta tarkastella omaa kehittymistä kuvataiteilijana.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa taiteilija Hanna Lehikoinen, puh. +358 449 522 441 tai sähköpostitse hannalehikoinen9@gmail.com.

 

Lisää lehdistökuvia antaa museolehtori Olli Nordling, +358 504 401 158 tai olli.nordling@tyovaenmuseo.fi.

 

Itse ja Ihtiriekko
1.4.–1.5.2017
Työväenmuseo Werstas, Komuutti-tila
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Vapaa pääsy

 

Lehdistökuvat:

Lehikoinen_Ihtiriekko_thumbToinen Itse ja Ihtiriekko -installaation hahmoista.

Ladattava kuva ( .jpg)

Oman liikkeen leivissä Työväenmuseo Werstaalla

Lehdistötiedote 22.3.2017

 

Työväenmuseo Werstaan kevään päänäyttely avautuu yleisölle torstaina 23. maaliskuuta. Oman liikkeen leivissä -näyttely kertoo suomalaisen kulutusyhteiskunnan kasvusta sekä kuluttajien omasta osuusliikkeestä 1900-luvun elämäntavan rakentajana. Kuluttamisen ja edistysmielisen osuustoiminnan menneisyys avaavat kiinnostavan näkymän suomalaisen arjen ja yhteiskunnan historiaan.

 

Osuusliikkeen tarina Suomessa alkoi runsas sata vuotta sitten, kun kuluttajat alkoivat perustaa omia osuusmyymälöitä välttämättömimmät tarpeensa täyttääkseen. Osa myymälöistä muodosti edistysmielisen osuustoimintaliikkeen vuosina 1916 ja 1917 perustettujen Kulutusosuuskuntien Keskusliiton ja Osuustukkukaupan kanssa. E-liikkeen toiminta laajeni 1900-luvulla muun muassa pankki-, ravintola- ja rakennussalalle. Kasvu jatkui, kunnes 1990-luvun äkillinen talousromahdus ajoi liikkeen vararikon partaalle.

 

Esillä on laaja valikoima esineitä, kuvia, videota ja muistitietoa Työväenmuseo Werstaan osuustoiminnallisesta kokoelmasta, joka on lajissaan Suomen suurin. Oman liikkeen leivissä kuljettaa museokävijät 1900-luvun alun vähäeleisistä palvelutiskimyymälöistä vuosisadan lopun tavaranpaljoutta pursuaviin itsepalvelumarketteihin. E-liikkeen nostalgiset tuotepakkaukset, mainosjulisteet ja säästölippaat kertovat kiehtovan tarinan maasta, jonka kansalaisten kulutustottumukset ja elämänlaatu muuttuivat huimaa vauhtia. Matkan varrella kävijät pääsevät muun muassa ihmettelemään 1930-luvun reklaamikulkuetta ja käväisemään ikkunaostoksilla 1950-luvun tyylisessä maaseutumyymälässä. Tasa-arvo sekä naisten ja lasten rooli kuluttajina saavat nekin huomiota.

 

Näyttelyssä katsotaan myös tulevaan. Kävijä jää pohtimaan mihin suomalainen kulutusyhteiskunta on menossa. Onko osuustoiminnalla tulevaisuutta?

 

Oman liikkeen leivissä -näyttely on toteutettu yhteistyössä satavuotiaan Osuuskunta Tradekan kanssa. Tradeka on juhlavuotensa yhteydessä tukenut myös Työväenmuseo Werstaan osuustoiminnallisten kokoelmien digitointityötä.

 

Oman liikkeen leivissä on avoinna yleisölle 23.3.2017–22.4.2018. Työväenmuseo Werstaalle on vapaa pääsy.

 

Tiedustelut:
Työväenmuseo Werstas,
näyttelypäällikkö Ulla Jaskari,
puh. 010 420 9263
ulla.jaskari@tyovaenmuseo.fi

 

Ladattavat lehdistökuvat:

 

tkk_6150_tunnuskuvaRouva asioi porilaisen Osuusliike Kansan maito- ja leipämyymälässä 1950-luvulla. Erilliset myyntiosastot olivat tulleet pakollisiksi myymälöihin jo 1920-luvulla.
Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

 

 

tkk_42568_thumbKuopiolaisen Osuusliike Kallan jäsenet äänestivät edustajiston vaaleissa marraskuussa 1968. Jäsenten äänioikeus edustajiston vaaleissa oli yleinen, yhtäläinen ja salainen.
Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

 

tkk_8945Salolaisen Osuusliike Tähkän Centrum-tavaratalon katolla komeili E-tunnus, jonka edistysmielinen osuustoimintaliike otti käyttöön vuonna 1964.
Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

 

 

 

tkk_53748_thumb

Euralaisen Osuusliike Kehän E-hallin kassanhoitajat poseerasivat työpisteillään 1960–1970-luvun vaihteessa.  Palvelumyymälät vaihtuivat itsepalvelumyymälöiksi 1950-luvulta alkaen.
Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

tkk_37905_thumbRaumalaisen Osuusliike Suojan Centrum-tavaratalon säästökassapisteellä riitti asiakkaita vuonna 1977. Säästökassat kannustivat työväkeä säästäväisyyteen ja keräsivät jäsenistöltä pääomia.
Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PromothumbOsuustoiminnan tarkoituksena on liiketoimintaa harjoittamalla tukea jäsentensä taloudenpitoa.

Kuva: Olli-Pekka Latvala, Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva

 

 

 

 

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas,
näyttelypäällikkö Ulla Jaskari,
puh. 010 420 9263
ulla.jaskari@tyovaenmuseo.fi

 

Työväenmuseo Werstaan ohjelmaa talvilomaviikolla

Mediatiedote

 

Talvilomaviikolla Työväenmuseo Werstaalla on päivittäin ohjelmaa koko perheelle. Ohjelmassa  on muun muassa opastuksia, työpajoja, museosuunnistusta sekä koko viikon avoinna oleva leikkipaikka ja tekstiiliaiheinen askartelupaja. Museon tarjonta on kaikille avointa ja maksutonta.

 

Talvilomaviikon kangaskassipajoissa koristellaan kangaskasseja nostalgisilla tuote-etiketeillä. Sommittelutaitojaan voi kokeilla joko kotoa tuotuun tai museon tarjoamaan kassiin. Noin tunnin mittaiset työpajat järjestetään keskiviikkona 1.3. ja perjantaina 3.3 kello 14.

 

Museossa asusteleva kissa K.Issakainen on hukannut nappinsa ja tarvitsee tarkkasilmäisten 5-9-vuotiaiden lasten apua sen löytämiseen. Lastenkierroksella tutustutaan työläisten kaupunkiin, tekstiilien valmistukseen sekä Finlaysonin valtavaan höyrykoneeseen tiistaina 28.2. ja torstaina 2.3. kello 14 alkaen. Nappijahdin jälkeen askarrellaan kangasmerkkejä museon pajalla. Kierros ja työpaja kestävät kumpikin noin 45 minuuttia.

 

Opastettu kierros paperityöntekijöiden elämästä kertovaan Paperiduunarit -näyttelyyn on sekä lauantaina 25.2. että sunnuntaina 26.2. Tekstiiliteollisuusmuseoon pääsee tutustumaan oppaan johdolla lauantaina 4.3. ja sunnuntaina 5.3. Hetki näyttelyn katsomiseen on oivallinen juuri nyt, sillä Tekstiiliteollisuusmuseo sulkeutuu huhtikuussa 2017.

 

Koko talvilomaviikon museossa on myös avoinna leikkipaikka. Sen vetonaulana on iso puinen junarata, jossa riittää rakennettavaa koko viikon ajaksi. Leikkipaikalla on myös askartelupiste, joka on kävijöiden vapaassa käytössä. Lisäksi Werstaalla on museosuunnistus, jonka kuvavihjeet vievät museoon piilotettujen kirjainten äärelle. Museosuunnistus on myös venäjäksi.

 

Museo on talvilomaviikolla avoinna normaalisti ti-su 11–18 ja museoon on vapaa pääsy.

 

Talvilomaviikon ohjelma:

 

la 25.2.
klo 15.00-15:45 Yleisöopastus Paperiduunarit -näyttelyyn.

 

su 26.2.
klo 15:00-15:45 Yleisöopastus Paperiduunarit -näyttelyyn.

 

ti 28.2.-su 5.3.
klo 11.00-18.00 Omatoiminen askartelu- ja puuhapiste Pajalla, museosuunnistusta.

 

ti 28.2.
klo 14.00-14.45 Kissa K.Issakaisen nappijahti -lastenkierros.
klo 14.45-15.30 Kangasmerkkityöpaja.

 

ke 1.3.
klo 14.00-15.00 Kangaskassien tuunausta.

 

to 2.3.
klo 14.00-14.45 Kissa K.Issakaisen nappijahti -lastenkierros.
klo 14.45-15.30 Kangasmerkkityöpaja.

 

pe 3.3.
klo 14.00-15.00 Kangaskassien tuunausta.

 

la 4.3.
klo 15.00-15.45 Yleisöopastus Tekstiiliteollisuusmuseoon ja Myytti naisten työstä -näyttelyyn.

 

su 5.3.
klo 15.00-15.45 Yleisöopastus Tekstiiliteollisuusmuseoon.

 

 

 

Kuvia talvilomaohjelmasta

Kissakainen_slideriinLastenkierros K.Issakaisen suuri nappijahti

 

Kissa on hukannut nappinsa, ja tarvitsee lasten apua sen löytämisessä. Etsinnät johtavat vanhaan tehdaskaupunkiin, josta löytyy paljon mielenkiintoista tutkittavaa etsintöjen lomassa.

 

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Ladattava kuva (jpg, 7,7 Mt)

 

 

 

junarata_pieniLeikkipaikka on avoinna koko talvilomaviikon ajan

 

Leikkipaikan vetonaula on puinen junarata, joka on ilahduttanut kävijöitä aiemmin osana museon kesä- ja syysohjelmassa ollutta Leikkikaupunkia. Tästä junaradasta ei heti lopu raidepalat kesken!

 

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva (jpg 4,7 Mt)

 

 

 

kangaskassipajaKangakassipajalla tuunataan kangaskasseja nostalgisilla tuote-etiketeillä.

 

Värikkäät ja nostalgiset etikettikuvat tekevät kassista kuin kassista hauskan ja uniikin. Tuunausta varten museolle voi tuoda oman kassinsa tai kokeilla sommittelutaitojaan museolta saatavaan kassiin.

 

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Ladattava kuva (jpg 1,7Mt)

 

 

 

 

Lisätiedot:

Työväenmuseo Werstas,
museolehtori Olli Nordling
puh. 050 440 1158 tai
olli.nordling(at)tyovaenmuseo.fi

Antje Pehlen kiehtovia piirroksia Työväenmuseo Werstaalla

Tiedote

 

Antje Pehle: TIME SHIFT Finnish Walldresses
8.2.2017—26.3.2017. Työväenmuseo Werstas, Komuutti

 

Berliiniläisen kuvataiteilijan Antje Pehlen TIME SHIFT Finnish Walldresses -näyttely avautuu 8.2. Työväenmuseo Werstaalla. Museon Komuutti-tilan seinät täyttyvät piirroksista, joiden inspiraationa taiteilija on käyttänyt vanhoja suomalaisia tapettikuoseja. Teokset ovat ensimmäistä kertaa esillä Työväenmuseo Werstaalla.

 

Antje Pehle on työskennellyt suomalaisissa vierasateljeissa ja taiteilijakodeissa lähes kymmenen vuoden ajan. Ensimmäiset tapetteihin pohjautuvat piirrokset syntyivät jo vuonna 2012. Syksyllä 2016 Mäntän Serlachius-residenssissä työskennellyt Pehle sai käsiinsä Ilmajoen Herralan pappilan vanhoja tapetteja. Purkutuomion saaneen rakennuksen seinäpaperit toimivat monen nyt esillä olevan teoksen innoituksena.

 

TIME SHIFT -sarjan teoksissa Pehle tarkastelee tapettikuvioiden ja värien takaa paljastuvaa maailmaa. Käyttöesineiksi tarkoitetut tapetit näyttäytyvät ajan kulkua ja menneisyyttä heijastelevana peilinä. Menneen ohessa Pehlen teokset henkivät myös tulevaa. Yksi näyttelytilan seinistä on omistettu satavuotista Suomea juhlistaville teoksille.   

 

Näyttelyn avajaisia vietetään tiistaina 7.2. klo 16.00 Työväenmuseo Werstaan Komuutti-tilassa.  Lehdistön edustajat ovat tervetulleita avajaisiin!

 

Yleisölle 8.2. avautuva näyttely on kaikille avoin ja maksuton. Lämpimästi tervetuloa!

 

Lehdistökuvat

 

1Suomi100bearb356Piirustus sarjasta Walldresses 1 Suomi 100, 2016
15×10,5cm, lyijykynä, värikynä ja vesiväri paperille

Ladattava kuva (1,26 MT jpg)

 

 

 

 

 

 

 

12Suomi100bearbPiirustus No 12 sarjasta Walldresses Suomi 100, 2017
10,5x15cm, tussi, lyijykynä, värikynä, vesiväri paperille

Ladattava kuvava (115Kt jpg)

 

 

 

 

 

 

 

nachPAP9bearbPiirustus sarjasta 9 Herralan pappila, 2017
18x26cm, lyijykynä, värikynä, vesiväri paperille

 
 
 
 
 
 
 
 

Lisätiedot näyttelystä: Antje Pehle, puh. + 358 465 9844 13 tai antjepehle@gmx.net

 

 

Työväenmuseo Werstas
Väinö Linnan aukio 8, Tampere
Museo avoinna ti-su 11-18
Vapaa pääsy
Puh. 010 420 9220
www.tyovaenmuseo.fi

 

Työväenmuseo Werstaan ja Lenin-museon kävijämäärät kasvoivat reilulla neljänneksellä

 

Työväenmuseo Werstaalla ja Lenin-museossa vieraili viime vuonna yhteensä 55503 henkilöä. Museoiden yhteenlaskettu kävijämäärä kasvoi huikeat 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Molemmat museot ylittivätkin kävijätavoitteensa.

 

Werstaalla vieraili vuoden 2016 aikana 43585 henkilöä. Kävijämäärä nousi edellisestä vuodesta yli 7500:llä vierailijalla. Asiakaspalautteen perusteella museokävijät olivat erityisen tyytyväisiä Höyrykonemuseoon, Paperiduunarit-näyttelyyn sekä museon tapahtumatarjontaan.

 

Kesäkuussa avattu Lenin-museo houkutteli puolessa vuodessa 11918 kävijää. Uudistetussa museossa vieraili yli 4600 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Museon vetovoimaisuutta matkailukohteena kuvastaa erityisesti se, että ulkomaalaisten vieraiden osuus kaikista museokävijöistä oli merkittävä.

 

Kulunut vuosi oli suomalaisten museoiden kannalta ylipäätään mainio. Maksuttomiin museokäynteihin oikeuttavaa Museokorttia rekisteröitiin vuoden loppuun mennessä lähes 100 000 kappaletta. Kortin kysyntä oli suurta myös Werstaan ja Lenin-museon myymälöissä.

 

Kiitos kaikille museoissa vierailleille! Tervetuloa tutustumaan museoiden antiin myös tänä vuonna!