Ohjeita museokäynnille kesällä 2020

Tervetuloa jälleen kulttuurielämysten pariin näyttelyihin!

Huomioithan koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi seuraavia asioita:

Jos huomaat itsessäsi flunssan oireita, siirräthän käyntisi johonkin toiseen ajankohtaan.

Huolehditaan käsihygieniasta. Museon tiloissa on käsidesiä, käsienpesupaikat löytyvät wc-tiloista.

Pidetään turvaväli 1-2 metriä toisiin ihmisiin. Werstaalla on näyttelytilaa laajalti, jos jossain kohdassa on vilskettä, tutustu johonkin toiseen näyttelyyn tai kohteeseen ensin.

Aivastetaan ja yskitään kertakäyttönenäliinaan tai sen puuttuessa hihan yläosaan.

Jos asioit museokaupassamme, suosi korttimaksua käteisen sijasta.

Näyttelyiden kosketusnäyttöjä voi käyttää kosketusnäyttökynällä. Kynän saa lainaan joko alakerran tiskiltä tai näyttelyvalvojalta. Muista palauttaa kynä, ne puhdistetaan jokaisen käytön jälkeen.

Osa kosketeltavista kohdista on toistaiseksi poissa käytöstä.

Siivousta on tehostettu ja muun muassa kosketuspinnat puhdistetaan säännöllisesti.

 

Asiakaspalvelussamme kerrotaan mielellään lisätietoja, miten museossa voi vierailla turvallisin mielin.

Tervetuloa museoon!

Kuljetusväen matkassa -näyttely Työväenmuseo Werstaalla

tiedote

 

 

Kuljetusväki on pitänyt maamme liikkeessä tänäkin keväänä koronatilanteen pysäytettyä monia aloja. Alan ammattilaiset ovat olleet avainasemassa muun muassa tärkeiden tuotteiden perille saamisessa. Työväenmuseo Werstaalla ensi tiistaina 2.6. avautuva Kuljetusväen matkassa -näyttely kertoo kuljetusalan työstä ja sen muutoksesta yli sadan vuoden aikana. Samaan aikaan näyttelyn avautumisen kanssa Werstas avataan jälleen yleisölle.

 

Suomalaiset kuljetustyöntekijät päätyivät historian lehdille ensimmäisen kerran keskiajalla, kun Turun satamassa lakkoiltiin vuonna 1491 epäreiluja lastinpurkaustaksoja vastaan. Tämä Suomen ensimmäinen lakko päättyi työntekijöiden voittoon. Ensimmäinen ammattiliitto alalla perustettiin 115 vuotta sitten. Suomen Satamatyöntekijäin liitto aloitti toimintansa vuonna 1905. Kuljetusalalla oli 1900-luvulla useita eri liittoja ja vuonna 1970 ne yhdistyivät Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:ksi, joka on toiminut nyt 50 vuotta.

 

Työ kuljetusaloilla on muuttunut reilun sadan vuoden aikana merkittävästi: lihasvoimasta on siirrytty konevoimaan, hevosen ohjaksista auton rattiin ja ryhmä- tai parityöskentelystä yksin työskentelyyn. Työt esimerkiksi satamissa ja maanteillä ovat muuttuneet myös kausitöistä säännölliseen vuorotyöhön.

 

Kuljetusväen työn arkeen näyttelyssä voi tutustua moniaistisesti ja elämyksellisesti. Kävijät kuljettaa ajan halki runsas historiallinen kuva-aineisto, elokuvat vuosikymmenten takaa sekä mielenkiintoinen historiallinen esineistö. Näyttelyssä on esillä esimerkiksi sota-ajan häkäpönttö, työasuja eri ajoilta ja aloilta sekä historiallisia pienoismalleja kuorma- ja linja-autoista.

 

Näyttely on myös koko perheen aikamatka satamien, maanteiden ja lentokenttien töihin. Näyttelyn tehtäväpysäkeillä voi kokeilla esimerkiksi kuormaliinan sitomista tai arvuutella lentohenkilökunnan ammattikielen sanoja. Jukeboksista puolestaan voi kuunnella alan töihin liittyvää musiikkia Marionin Pienestä rahastajasta Matti Eskon Rekkamieheen. Toiminnallisten pisteiden ja koko museotilan siivousta on tehostettu, jotta museokäynti olisi mahdollisimman turvallinen. Siivouksen lisäksi noudatetaan turvavälejä ja ohjeita hygieniasta. Näyttelyyn voi tutustua myös videon välityksellä, video on katsottavissa AKT:n videoblogissa osoitteessa www.akt.fi/vlog/

 

Kuljetusväen matkassa -näyttely on avoinna Työväenmuseo Werstaalla 2.6.2020-6.1.2021. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Näyttelyn yhteistyökumppanina on Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT.

 

Lisätiedot:
Työväenmuseo Werstas,
museonjohtaja Ulla Rohunen,
puh. 050 440 1157
ulla.rohunen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia
(kuvaa klikkaamalla saat ladattavan täysikokoisen kuvan)

 

Kuorma-auto lähdössä Osuustukkukauppa OTK:n varastolta 1920-luvulla.

Kuva: Eino Finne, Työväenmuseo Werstas.

Virtain Osuuskaupan autonkuljettajat 1920-luvulla.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Linja-autojen pienoismalleja.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Mitä Suomen teillä kuljetetaan -ennen ja nyt?

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Työ kuljetusaloilla oli pitkään kausiluonteista. Näyttelyssä kerrotaan ns. jätkänkierrosta.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

 

Lenin-museo avautuu yleisölle maanantaina 1.6.

tiedote

 

Lenin-museo Tampereen Hämeenpuistossa avautuu jälleen yleisölle jälleen maanantaina 1. kesäkuuta. Samalla museo siirtyy kesäkauden aukioloaikoihin ja on avoinna päivittäin kello 11-18 elokuun loppuun saakka.

 

Museon avautuessa yleisö pääsee myös tutustumaan uuteen teemaosioon Lenin kuoli – Iljitš elää! Osio valmistui museoon jo huhtikuussa, jolloin tuli kuluneeksi 150 vuotta Vladimir Iljitš Uljanovin eli Leninin syntymästä. Näyttelyosiossa käsitellään Leninin ympärille muodostettua henkilökulttia ja millaisia ilmenemismuotoja se sai niin Neuvostoliitossa kuin täällä Suomessakin.

 

Leninin henkilöpalvonta alkoi jo hänen eläessään, mutta sai aivan uudet mittasuhteet hänen kuolemansa jälkeen. Paradoksaalisesti uskonnottomassa valtiossa Leninin tyylitellyistä kuvista tuli ikoneita, idealisoidusta elämänkerrasta evankeliumi, leninismistä pyhät kirjoitukset ja itse Leninistä kommunismin jumalhahmo. Uutta neuvostovaltiota pyrittiin siten rakentamaan yhtenäiseksi, saamaan kouluttamattomat massat uuden järjestelmän kannattajiksi ja tekemään uhrauksia sosialistisen valtion hyväksi.

 

Lenin-museon uudessa teemaosiossa on nyt ensi vuoden kevääseen saakka esillä Lenin-kulttiin liittyvää esineistöä ja kuvia, elokuvia ja musiikkia. Leninianaksi kutsutussa taidesuuntauksessa Lenin kuvattiin tarkkojen määräysten mukaan, mutta hyvin erilaisin menetelmin: Leninin profiili ikuistettiin muun muassa sokeriin, maissiin ja riisiin.

 

Museon avautuessa turvallisuuteen kiinnitetään erityistä huomiota. Asiakaspalvelussa kävijöitä opastetaan museokäyntiin liittyvissä asisoissa. Museossa noudatetaan ohjeita turvaväleistä ja hygieniasta, siivousta on tehostettu ja kävijämäärää rajoitetaan. Mahdollisimman turvallisen museovierailun varmistamiseksi Lenin-museossa voi olla kerrallaan vain 30 asiakasta.

 

 

Lehdistökuvia museosta ja uudesta näyttelyosiosta

(kuvaa klikkaamalla saat ladattavan täysikokoisen kuvan)

 

Esineistöä teemaosiosta Lenin kuoli – Iljitš elää!
Leninin pienoismalli ja neuvostoliittolaiset tinasotilaat museon omista kokoelmista.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Esineistöä teemaosiosta Lenin kuoli – Iljitš elää!

Lenin-nukella on kädessään Suomen itsenäisyysjulistus.

Kuva: Työväenmuseo Werstas

Leninin ja Stalinin näköisnuket museossa ja neuvostopyörä.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lenin-museon perusnäyttely kuvaa myös neuvostoarkea.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lenin-museon näyttelyssä on Stalinin ajan vankileiriä kuvaava pienoismalli.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Patsaiden kaataminen Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä näkyy myös näyttelyssä.

Kuva: Olli-Pekka Latvala

Lisätiedot:

Asiakaspalveluvastaava Kamilla Kajander,
puh. 010 420 9269
kamilla.kajander(at)tyovaenmuseo.fi

 

Erikoistutkija Mia Heinimaa,
puh. 010 420 9238
mia.heinimaa(at)tyovaenmuseo.fi

 

 

Lenin-museo

Hämeenpuisto 28, Tampere

 

puh. 010 420 9222

www.lenin.fi

 

Avoinna 1.6. alkaen joka päivä 11-18, talvikaudella ti-su 11-17

Liput 8/6 euroa

 

Werstas avaa ovensa ja aloittaa kesäkierrokset Finlaysonilla tiistaina 2.6.

tiedote

 

Tampereella toimiva Työväenmuseo Werstas avaa ovensa yleisölle jälleen tiistaina 2. kesäkuuta. Museon kaikki näyttelyt ovat avoinna ja samana päivänä alkavat myös ilmaiset kesäopastukset Finlaysonin alueella. Finlaysonin 200-vuotisjuhlavuoden kierroksilla tutustutaan historialliseen tehdasalueeseen muun muassa työväenhistorian, muistitiedon ja rakennusperinnön näkökulmista. Opastusten teemana on myös Väinö Linnan työskentely Finlaysonilla. Ohjelmassa on myös runsaasti koko perheelle sopivia kierroksia.  Alueen kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma tarjoaa maksuttomat kierrokset.

 

Finlaysonin alueen historia alkaa vuodesta 1820, jolloin skotlantilainen koneenrakentaja James Finlayson perusti tehtaan. Puuvillatehdas oli aikoinaan Suomen suurin tehdas ja työntekijöitä oli enimmillään 1900-luvun alussa yli 3000. Lankojen ja kankaiden valmistus alueella päättyi vuonna 1995. Nyt vanhat tehdasrakennukset palvelevat jälleen 3000 ihmisen työpaikkana. Alueen teollisuusperintö on runsas ja historiallisesti merkittävä.

 

Kesäopastuksia pidetään elokuun loppuun saakka tiistaista sunnuntaihin. Eri päivinä on omat teemansa. Pumpuliplikkain perhekierros on tiistaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Koko perheelle sopivalla opastetulla kierroksella kuullaan tarinoita tehtaan toiminnasta sekä työnteosta lankojen ja kankaiden valmistuksessa. Tehtaantyttö Hilma -lastenkierros keskiviikkoisin johdattaa koko perheen puuvillatehtaan historiaan lasten näkökulmasta.

 

Finlaysonin alueen rakennusperintöön tutustutaan torstaisin. Alueen rakennuksista vanhin, Kuusvooninkinen valmistui 1837 ja se on kansainvälisestikin arvokas teollisuusperintökohde. Kutomoksi rakennettu Plevna ja kehräämöksi tehty Siperia puolestaan rakennettiin 1800-luvun lopulla ja ne olivat myös oman aikansa ihmeitä.

 

Väinö Linnan syntymästä tulee tänä vuonna sata vuotta. Väinö Linnan jäljillä -kierroksella perjantaisin tutustutaan kirjailijan kokemuksiin tehdastyössä Finlaysonilla 1930-50-luvuilla.

 

Muistoja Finlaysonilta –tarinakierroksella lauantaisin puolestaan kuullaan otteita tehtaalta eri aikoina kerätyistä muistoista. Teemana on työntekijöiden arki ja kokemukset tehdastyössä.

 

Pumpuliplikkain jäljillä -kierros sunnuntaisin on monipuolinen historiakävely. Opastuksella tutustutaan työväenhistoriaan, vanhoihin tehdasrakennuksiin sekä tehtaan omistajien maailmaan palatseineen ja puistoineen.

 

Koronatilanteen vuoksi opastettujen kierrosten osallistujamäärä on rajattu enintään 25 henkilöön ja opastuksilla liikutaan ainoastaan ulkotiloissa. Opastuksilla noudatetaan myös turvavälejä. Museon sisätiloissa on tehostettu siivousta ja noudatetaan hygieniaohjeita.

 

Katso koko kierrosohjelma tästä:

Ilmaiset kesäopastukset 2.6.-30.8. Finlaysonin alueella

 

 

Lisätiedot:

yleisöpalvelupäällikkö Anne Lahtinen, puh. 010 420 9237 tai anne.lahtinen(at) tyovaenmuseo.fi

 

Lehdistökuvia
(saat kuvaa klikkaamalla ladattavan täysikokoisen kuvan näkyviin)

 

Kierroksilla tutustutaan Finlaysonin tehdasalueeseen Tampereen keskustassa. Tehdastoiminnan päättyessä työntekijä kuvautti itsensä tehtaan katolla olevan kyltin juurella 1990-luvun alussa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Pumpuliplikkain jäljillä -kierroksilla alueeseen tutustutaan museon oppaiden johdattamana. Kuva: Työväenmuseo Werstas
Lastenkierroksella historialliseen tehdasalueeseen tutustutaan lasten näkökulmasta ja myös leikitään. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
Väinö Linnan aukiolta avautuu näkymä Päämääränkujalle. Kumpikin on nimetty kirjailijan mukaan. Väinö Linnan jäljillä -kierroksella kuljetaan hänen tehdastyönsä aikaisissa maisemissa. Kuva: Työväenmuseo Werstas.
   

Ilmaiset kesäopastukset 2.6.-30.8. Finlaysonin alueella

Finlaysonin alueen 200-vuotisjuhlavuonna alueeseen on mahdollista tutustua ilmaisilla opastetuilla kierroksilla.
Opastukset tarjoaa Finlaysonin alueen kiinteistöt omistava työeläkeyhtiö Varma.
Lähtö kierroksille Väinö Linnan aukiolta.  

 

Koronatilanteen vuoksi huomioitavaa:
Kierrokselle voi osallistua enintään 25 henkilöä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä, ilmoittautuminen Werstaan infopisteellä. Kierroksilla on noudatettava myös 1-2 metrin turvaväliä. Jos sinulla on flunssan oireita, tulethan kierrokselle jonain toisena ajankohtana. Kaikki kierrokset järjestetään ulkotiloissa, joten varauduthan sään mukaan.

 

Juhannuksena pe-su 19.6.–21.6.2020 ei järjestetä opastuksia, myös museon näyttelyt ovat juhannuksena kiinni.  

 

Pumpuliplikkain perhekierros ti–ke klo 15 ja la klo 13

Koko perheelle sopiva opastuskierros Finlaysonin puuvillatehtaan maailmaan. Kesto 45min.

 

 

Tehtaantyttö Hilma ke klo 11

Koko perheelle sopivalla kierroksella tutustutaan Finlaysonin puuvillatehtaaseen tehtaantyttö Hilman johdolla. Toiminnallisella kierroksella mm. hypätään ruutua ja kokeillaan, kuinka moni mahtuu tehtaalaisasuntoon. Kesto 45min.

 

Finlaysonin rakennusperintöä to klo 15

Opastettu kierros Finlaysonin tehdasalueen rakennettuun kulttuuriympäristöön. Kesto 1,5h.

 

Väinö Linnan jäljillä pe klo 15

Väinö Linnan syntymästä on kulunut 100 vuotta. Kierroksella tutustutaan kirjailijan kokemuksiin tehdastyöstä Finlaysonilla 1930–1950-luvuilla. Kesto 1 h.

 

Muistoja Finlaysonilta -kierros la klo 15

Tarinakierros perustuu tehtaalta eri aikoina kerättyyn muistitietoon. Kesto 1,5h.

 

Pumpuliplikkain jäljillä su klo 15

Monipuolinen opastuskierros Finlaysonin puuvillatehtaan historiaan. Kesto 1,5h.

Ulla Rohunen siirtynyt johtamaan Työväenmuseo Werstasta

Tampereella toimivan Työväenmuseo Werstaan johtaja Kalle Kallio on jäänyt toukokuun alusta vuoden mittaiselle tutkimusvapaalle. Kallio työskentelee vapaansa aikana rautatienrakentajia käsittelevän väitöskirjansa parissa.

 

Työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallisen vastuumuseon johtajana toimii vuoden ajan varajohtaja Ulla Rohunen. Hän on aikaisemminkin sijaistanut Kalliota, viimeksi marraskuussa loppuneen jakson aikana. Rohunen on työskennellyt Werstaalla pitkään yleisöpalvelupäällikkönä.

 

– Vaikka museo on tällä hetkellä yleisöltä suljettuna, Werstaalla tehdään kovasti töitä. AKT:n juhlanäyttelyä Kuljetusväen matkassa rakennetaan parhaillaan ja se päästään näillä näkymin avaamaan yleisölle kesäkuussa. Samaan aikaan valmistellaan kesällä 2021 Werstaalla avautuvaa Teollisuusmuseota, kertoo museonjohtaja Ulla Rohunen.

 

Lisätiedot:
museonjohtaja Ulla Rohunen,
puh. 050 440 1157 tai
ulla.rohunen(at)tyovaenmuseo.fi

 

Kuva Ulla Rohusesta:

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

 

 

 

 

 

Koronatilanteen tallennus on käynnissä

Millainen on työpäiväsi nyt koronakevään aikana? Miltä töissä tai etätöissä näyttää? Onko työtilanteesi muuttunut koronan takia tai oletko joutunut lomautetuksi tai irtisanotuksi?

 

Lähetä meille kuva tai tarina siitä, millaista työsi on nyt koronaviruksen aikana, tai mikä työn suhteen muuttui. Aivan tavallinen kuva tai tarina on kullanarvoinen, sillä me tallennamme tulevia sukupolvia varten kokoelmiimme tietoa työelämästä eri näkökulmista koko valtakunnan laajuudelta Utsjoelta Hankoon.

 

Toivomme siis kuvia ja tarinoita kaikkialta Suomesta!

 

Kuva- ja tekstiaineistot tallennetaan museon kokoelmiin, ja niitä voidaan käyttää esimerkiksi näyttelyissä. Mainitsethan kuvaajan tai tarinan kertojan nimen, sekä kerrot tarinan myös kuvan takana: mitä kuvaan liittyy ja mistä kuva kertoo.

 

Lähetä kuva tai tarina kokoelmapäälliköllemme osoitteeseen leena.ahonen[at]tyovaenmuseo.fi ja kerro viestissäsi, että lahjoitat aineiston museolle. Näin osallistut yhteisen kulttuuriperintömme tallentamiseen poikkeuksellisena aikana myös työn ja sen tekijöiden näkökulmasta!

 

 

Kuva: OTK:n korjaamon työntekijöitä käsipesulla työpäivän jälkeen Helsingissä vuonna 1945. Atte Hyvärinen, Työväenmuseo Werstas.

 

eVaatevallankumous2020

Vaatevallankumousta vietetään vuosittain bangladeshilaisen Rana Plaza -tekstiilitehtaan romahtamisen vuosipäivänä 24. huhtikuuta. Vuonna 2013 tapahtuneessa onnettomuudessa menehtyi yli tuhat tehtaan työntekijää ja tapaus sai ihmiset ympäri maailmaa vaatimaan vaateteollisuudelta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä.

 

Werstas osallistuu maailmanlaajuiseen Vaatevallankumous -tapahtumaan julkaisemalla digitaalista oppimateriaalia, joka on suunnattu erityisesti peruskoulun etäopetukseen. Materiaalit on tuotettu yhteistyössä Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opiskelijoiden kanssa.

 


Vaatteiden elinkaari -agenttitehtävä & haaste

 

Tiesitkö, että kaikilla vaatteilla ja tekstiileillä on oma elinkaarensa? Mitä sillä oikein tarkoitetaan? Nyt on sinun aikasi ottaa siitä selvää! Oletko siis valmis toimimaan agenttina ja tarttumaan vaatevallankumouksen haasteeseen?

Tehtävät on suunnattu 5.-6. luokkalaisille, mutta soveltuvat myös tietyin osin muille luokka-asteille.

 

Vaatteen elinkaari – traileri (YouTube-video)

Vaatteen elinkaari –  Agenttitehtävä (PDF)

Vaatteen elinkaari -Haaste (PDF)

 


Roolipeli: “Päivä tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työntekijänä”

Etäopetuksena toteutettava roolipeli, jossa tutustutaan tekstiili- ja vaatetusteollisuuden eri vaiheisiin työntekijöiden näkökulmasta. Roolipelissä haastetaan oppilaiden tiedonhakutaitoja ja mielikuvituksen käyttöä.

Roolipeli on suunnattu 5.-6. luokkalaisille.

 

Roolipelin opetuspaketti (PDF)

Roolipelin kartta (Power Point -tiedosto)

 

 


Tekstiilimateriaali -hahmokortit

Hahmokorttien avulla tutustutaan neljään tekstiilimateriaaliin. Oppimateriaaliin sisältyy lisäksi tietovisa materiaalien hyödyistä ja haitoista sekä ohjeet oman hahmokortin tekemiseen. Tavoitteena on lisätä oppilaan tietoisuutta eri tekstiilimateriaaleista ja niiden ominaisuuksista. Aineisto on suunnattu 3.-6. luokkalaisille, mutta on sovellettavissa myös nuoremmille oppilaille.

 

Hahmokortit (PDF)

Hahmokortit kuvauksineen (PDF)

Hahmokortteihin liittyvät tehtävät (PDF)

 


Vaatekaapin keväthuolto

Tehtäväpaketti auttaa vaatekaapin kevätsiivouksen tekemisessä. Paketissa on mukana ohjeita vaatteiden huoltamiseen, korjaamiseen, tuunaamiseen ja kierrättämiseen. Tehtävät ja haasteet sopivat koko perheelle yhdessä ja erikseen toteutettavaksi kotoa löytyvillä tarvikkeilla.

 

Vaatekaapin kevätsiivous -tehtäväpaketti

 

 


Vaatevalintavisa

Visa koostuu kuudesta kysymyksestä, joissa vastaajan tehtävän on valita erilaisten vaatevaihtoehtojen joukosta omasta mielestään ekologisesti ja eettisesti paras. Visan tarkoitus on auttaa pohtimaan omia vaatevalintoja. Visaa voi pelata alakouluikäisistä lähtien kuka vaan, mutta alkuopetuksessa asioita kannattaa käydä läpi yhdessä aikuisen kanssa.

 

Vaatevalintavisa (Kahoot!)
Game pin: 02909401

 

Leninin syntymästä 150 vuotta – museo juhlii suljetuin ovin

tiedote

 

Leninin syntymästä tulee huomenna kuluneeksi tasan 150 vuotta. Tampereen Lenin-museossa merkkipäivää juhlistaa uusi, henkilökulttia käsittelevä näyttelyosio. Museo tosin on koronavirustilanteen takia toistaiseksi suljettu. Yleisö pääsee paikan päälle tutustumaan Iljitš kuoli – Lenin elää! -kokonaisuuteen sitten, kun tautitilanne jälleen sallii museoiden avaamisen.

 

Maailma oppi tuntemaan 22.4.1870 syntyneen Vladimir Iljitš Uljanovin nimellä Lenin. Venäjän vallankumouksen johtajasta ja Neuvostoliiton ensimmäisestä valtionpäämiehestä alettiin muodostaa kulttia jo 1920-luvun alussa Leninin eläessä. Suurmieskultin tarkoituksena oli saada kouluttamattomat massat uuden aatteen taakse, luoda neuvostovaltiosta mahdollisimman yhtenäinen ja saada ihmiset tekemään uhrauksia sosialistisen valtion puolesta. Leninin tyylitellyistä kuvista tuli ikoneita, idealisoidusta elämänkerrasta evankeliumi, leninismistä pyhät kirjoitukset ja itse Leninistä kommunismin jumalhahmo.

 

Leninin elämään liittyvistä paikoista tuli pyhiä palvontapaikkoja, mutta erityisesti vallankumousjohtajan kuolleesta ruumiista tuli kultin keskeinen elementti. Leninin ikuiseksi palsamoitu pyhä ruumis muistutti hänen jatkuvasta läsnäolostaan ja se sijoitettiin Moskovan Punaiselle torille rakennettuun mausoleumiin, missä se on edelleen nähtävillä.

 

Myös Tampereella toimivan Lenin-museon synty on osa Lenin-kultin historiaa. Kun Kekkosen kaudella Leninistä leivottiin Suomen itsenäisyyden takuumies, Lenin-museo oli myös oivallinen paikka muistuttaa Suomessa vierailleille neuvostojohtajille Leninin kansallisuuspolitiikasta 1900-luvun alussa ja torjua Suomelle epämieluisia ehdotuksia.

 

Museon uuteen Iljitš kuoli – Lenin elää! -kokonaisuuteen on koottu Leninin henkilöpalvontaan liittyvää esineistöä ja kuvastoa, elokuvia ja musiikkia. Kaikessa absurdiudessaan se kuvaa koomisiakin piirteitä saanutta neuvostopropagandaa, jossa Leninin hahmoa käytettiin mitä mielikuvituksellisimmissa yhteyksissä ja mitä erilaisimmin materiaalein. Lenin ikuistettiin esimerkiksi sokeriveistokseksi, hänet muovailtiin riisistä ja maissista sekä koottiin erilaisin puuintarsioin. Näyttelyssä kerrotaan myös, miten Leninin henkilöä palvottiin esimerkiksi kirjallisuuden, musiikin ja elokuvan keinoin.

 

Näyttelyssä kerrotaan myös Leninin syntymäpäivän vieton historiasta. Sitä alettiin viettää Neuvostoliitossa suurin juhlallisuuksin Nikita Hruštšovin kaudella 1950-luvun lopulla. Neuvostokansalaiset saivat kuulla päivän kunniaksi esitelmiä marxismi-leninismin voittokulusta sekä sosialismin rakentamisen saavutuksista. Huippuunsa Leninin syntymän juhlinta viritettiin vuonna 1970, kun Leninin syntymästä tuli sata vuotta. Myös Suomessa järjestettiin tuhatkunta tilaisuutta: ohjelmaa oli lasten piirustuskilpailuista konferensseihin.

 

Aikoinaan koko maailmalle julistetun leninismin ilosanomaa ruotiva näyttelyosuus on Lenin-museossa esillä ensi vuoden kevääseen saakka. Museo on kuitenkin koronavirustilanteen takia toistaiseksi suljettu ja näyttelyyn pääsee tutustumaan paikan päälle myöhemmin. Koronakriisin aikana aiheeseen voi tutustua verkon välityksellä. Museon verkkosivuille ja sosiaalisen median kanaviin on tulossa Puistofilosofien keskustelu Leninin ajattelusta. Lisäksi näyttelyn kohokohtia esitellään verkossa myöhemmin keväällä.

 

Verkkosisällöt löytyvät museon verkkosivuilta www.lenin.fi

 

Lehdistökuvia

Leninin mausoleumi on aina ollut tarkkaan vartioitu paikka.

Puinen pienoismalli ja tinasotilaat Lenin-museon kokoelmista.

Kuva: Lenin-museo

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Leniniana-taiteen avulla luotiin ihanteellista kuvaa

neuvostovaltion johtajasta. Lenin-aiheisia teoksia valmistettiin massatuotannon keinoin, jolloin kuvasto tuli laajasti tutuksi.

Kuva: Lenin-museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

Lenin oli Kekkosen Suomessa itsenäisyyden takuumies.

Lenin-nukke kädessään Suomen itsenäisyysjulistus.

Kuva: Lenin-museo.

Lataa täysikokoinen kuva tästä

 

Lisätiedot:

erikoistutkija Mia Heinimaa,

puh. 050 327 7735 tai

mia.heinimaa(at)tyovaenmuseo.fi

Lenin-museo
Hämeenpuisto 28, Tampere

 

puh. 010 420 9269
www.lenin.fi

 

Pääsyliput 8/6 euroa
Museo suljettu toistaiseksi,
normaalisti avoinna talvikaudella ti-su 11-17, kesäkuu-elokuu joka päivä 11-18

 

Työväenmuseo Werstas ja Lenin-museo sulkivat ovensa

Tiedote

Tampereella toimivat Työväenmuseo Werstas ja Lenin-museo ovat muiden museoiden tapaan sulkeneet ovensa valtioneuvoston eilisten linjausten mukaisesti. Työväen museoyhdistyksen ylläpitämät museokohteet on suljettu ainakin maanantaihin 13.4. saakka.

 

Museo pyrkii nyt palvelemaan ihmisiä verkon välityksellä. Museon verkkonäyttelyt ja verkossa toimivat kokoelmapalvelut ovat normaalisti avoinna. Sosiaalisen median kanaviin kuten Facebook-sivuille tuotetaan sisältöjä ja kerrotaan esimerkiksi esineisiin liittyviä mielenkiintoisia tarinoita.

– Viime päivät ovat olleet varmasti hurjimpia 15 vuotta kestäneen johtajakauteni aikana, kertoo museonjohtaja Kalle Kallio. Tapahtumien peruuttaminen, yhteydenpito pettyneisiin asiakkaisiin, etätöiden järjestäminen kymmenille ihmisille ja lähiviikkojen suunnittelu eivät käy käden käänteessä. Työväenmuseo Werstas on erittäin aktiivinen kulttuuritalo, jonka toiminnan alasajaminen on kaikille meille ainutkertainen kokemus. Onneksi aloitimme varautumisen tähän päivään jo helmikuun lopussa, Kallio huokaisee.

 

Werstaan verkkonäyttelyt ovat osoitteessa
http://www.werstas.fi/nae-ja-koe/nayttelyt/verkossa/

 

Kokoelmapalvelu arjenhistoria.fi on osoitteessa
www.arjenhistoria.fi

 

Työväenmuseo Werstaan Facebook-sivu
https://www.facebook.com/Ty%C3%B6v%C3%A4enmuseo-Werstas-184753288161/

 

Lenin-museon Facebook-sivu
https://www.facebook.com/Lenin-museo-200140623376365/

Lisätiedot ja tiedustelut: Työväenmuseo Werstas, museonjohtaja Kalle Kallio, puh. 040 716 7520 tai kalle.kallio(at)tyovaenmuseo.fi