Werstas on avoinna myös helatorstaina

Työväenmuseo Werstas on avoinna helatorstaina 10.5.2018 kello 11-18. Poikkea museoon ja tule tutustumaan mielenkiintoisiin näyttelyihimme. Myös museokauppa palvelee koko päivän ajan. Museoon on tuttuun tapaan vapaa pääsy. Tervetuloa! 

Sisällissodan muistot: 1918 kuvissa, kirjoissa ja muistissa -luentosarja

Työväenmuseo Werstaan luentosarja käsittelee sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta, kun sisällissodasta tulee kuluneeksi 100 vuotta keväällä 2018. Maksuttomat luennot alkavat kello 17.

 

Suomen sisällissota kosketti koko kansaa sekä sodan aikana, että pitkään sen jälkeen. Kaikki eivät osallistuneet rintamatapahtumiin, mutta eivät silti välttyneet sodan arjelta. Sodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa, eikä kaikista kokemuksista voinut edes puhua ääneen.

 

Miksi keväällä 1918 nähtiin nälkää? Miten sodasta palattiin työhön ja arkeen? Millainen oli sodasta annettu virallinen kuva? Kuinka läheisten kuolemaa käsiteltiin, entä miten sodan kokemuksia muistettiin ja muisteltiin?

 

 

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

Ohjelma:

 

11.1. VTT Olli Kleemola: Veljessodan kamppailevat kuvat

 

25.1. Erikoistutkija Kimmo Kestinen: Kärsimyksen kevät — Tamperelainen elintarvikekurjuus piirityksen keskellä ja valloituksen jälkeen

 

8.2. Kirjailija Anneli Kanto: Kenkiä, sardiineja, jaostoja – punaisen Tampereen arki 1918

 

22.2. FT Marianne Junila: ”Mitä teit keväällä 1918?” Tamperelaisten koulutyttöjen sisällissota

 

8.3. FM Anna Huhtala: Jakautuneen maan vapaussankarit – hautajaiset ja muistaminen keväällä 1918

 

22.3. Dosentti Ulla-Maija Peltonen: Vuoden 1918 muistot ja muistaminen

 

5.4. Museonjohtaja Kalle Kallio: Rautatienrakentajat kapinassa

 

19.4. VTT Tiina Lintunen: Elämää sisällissodan jälkeen

Vapaus, vastuu, vallankumous -kirjoituskilpailu

 

Työväenkirjallisuuden päivä järjestää vuonna 2018 kirjoituskilpailun teemalla Vapaus, vastuu, vallankumous. Kun kansaa repineestä sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, on hyvä hetki pysähtyä miettimään, mitä tarkoittavat vapaus, vastuu ja vallankumous tämän päivän Suomessa. Kilpailuteksteissä teemaa voi käsitellä vapaasti. Tekstilajin voi valita itse: niin novellit, esseet, runot kuin lajien rajoille asettuvat tekstit ovat tervetulleita. Kilpailuun voivat osallistua kirjoittajat, jotka eivät ole julkaisseet omaa kaunokirjallista teosta. Omakustanteet ja antologiat eivät ole este osallistumiselle.

 

Kilpailun tuomaristoon kuuluvat kirjailija Anneli Kanto, runoilija Susinukke Kosola ja Työväenkirjallisuuden päivän koordinaattori, tietokirjailija Milla Peltonen. Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa: I 500e, II 300e ja III 100e. Lisäksi yhdelle tekstille myönnetään Hannu Salama -seuran tunnustus. Kilpailun parhaimmisto kootaan antologiaksi. Palkinnot jaetaan ja antologia julkaistaan Työväenkirjallisuuden päivässä 1.9.2018. Tapahtumassa esitetään otteita palkituista teksteistä ja antologiaan valituille kirjoittajille järjestetään myös erillinen tuomarien palautetuokio.

 

Näin osallistut

 

Kilpailuaika on 1.2.-30.4.2018
Tekstin tulee olla perillä viimeisenä kilpailupäivänä

 

Kirjoita teksti koneella rivivälillä 1,5 tai 2. Tekstin maksimipituus on 5 liuskaa. Kilpailuun osallistutaan nimimerkillä. Merkitse nimimerkkisi kaikkiin liuskoihin.

 

Lähetä teksti sähköpostitse osoitteeseen kirjoituskilpailu@tyovaenmuseo.fi. Kirjoita nimimerkkisi sekä nimesi ja yhteystietosi viestikenttään.

TAI

Lähetä teksti postitse osoitteeseen Kirjoituskilpailu, Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8, 33210 Tampere. Liitä kuoreen mukaan kilpailutekstisi lisäksi erillinen paperi, jossa on sekä nimimerkkisi että nimesi ja yhteystietosi.

 

Lisätietoja antaa koordinaattori Milla Peltonen, p. 050 440 1180 tai milla.peltonen@tyovaenmuseo.fi.

 

Kirjoituskilpailu järjestetään yhteistyössä KSL opintokeskuksen ja Työväenmuseo Werstaan kanssa.

 

Lesbohistoriaa käsittelevä valokuvanäyttely avautuu Työväenmuseo Werstaan Komuutissa

Tiedotusvälineille

 

Miehittämätön
3.3.­–29.4.2018
Työväenmuseo Werstas, Komuutti

 

Valokuvanäyttely Miehittämätön avautuu Työväenmuseo Werstaan Komuutissa lauantaina 3.3.2018. Dokumentaarinen näyttely kertoo helsinkiläisen lesboyhteisön elämästä vuosina 1986–1991. Esillä on harrastajavalokuvaaja Auli Kaartisen ottamia kuvia omasta ja lähipiirinsä elämästä. Kuvat kertovat naissuhteissa eläneiden naisten arjesta ja juhlasta, ystävyydestä, mielenosoituksista, feminismistä ja tietysti myös rakkaudesta.

 

Auli Kaartinen osallistui järjestötoimintaan sekä homo- ja lesboyhteisön toimintaan 1980–1990 -luvuilla. Vuosien varrella hänelle on kertynyt runsaasti lesboyhteisöjen elämään liittyvää aineistoa. Kaartinen on lahjoittanut merkittävän määrän painatteita ja nauhoitteita sekä yli 2000 valokuvaa Työväenmuseo Werstaan LHBTI-kokoelmaan. Vuonna 2002 aloitettua kokoelmakeruuta jatketaan edelleen.

 

Miehittämätön-valokuvanäyttelyn on koostanut Auli Kaartisen ystävä, kuvataiteilija Raini Vallinharju.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa kuvataiteilija Raini Vallinharju, raini.vallinharju@tyovaenmuseo.fi.

 

Lehdistökuvia

 

Näyttelyn tunnuskuva.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.
[2.0Mt / .jpg]

 

 

 

 

 

 

Aktivismi lesbojen oikeuksien puolesta näkyi 1980-luvun lopulla myös katukuvassa.

Lataa täysikokoinen kuva tästä.
[2.5Mt / .jpg]

 

 

Ulla Aatisen Hiljaiset ikkunat -näyttely Työväenmuseo Werstaan Komuutissa

Ulla Aatinen: Hiljaiset ikkunat
31.1.–25.2.2018 Työväenmuseo Werstas, Komuutti

 

Kuvataiteilija Ulla Aatisen näyttely Hiljaiset ikkunat avautuu Työväenmuseo Werstaan Komuutti-galleriassa 31.1.2018. Näyttely kuvaa multialaisen Riekon talon ja sen pihapiirin muutosta yli 30 vuoden ajalta. Aatisen heijastuksenomaiset maalaukset kertovat aikoinaan varakkaan talon rapistumisesta ja maaseudun elämäntavan katoamisesta.

 

Aatinen tutustui Riekon taloon vuonna 1986 ja on käyttänyt sitä töidensä kohteena siitä lähtien. Talo eli kukoistuskauttaan 1940- ja 1950-luvuilla, jolloin talossa toimi maatila, saha, kauppa ja mylly. Maaseudun autioituminen johti lopulta myös talon ja sen pihapiirin ränsistymiseen. Lukemattomat tarve-esineet, työkalut ja muut huolellisesti valmistetut arkiset asiat lahosivat ja painuivat maahan rakennusten mukana.

 

Ulla Aatinen on laukaalainen graafikko, jonka töitä on ollut esillä lukuisissa suomalaisissa ja ulkomaalaisissa näyttelyissä. Monipuolinen taiteilija tunnetaan ennen kaikkea puupiirroksistaan mutta tekee myös akvarelleja, sarjakuvia, valokuvia sekä ympäristö- ja valotaidetta. Nyt nähtävä näyttely on taiteilijan ensimmäinen Werstaalla.

 

Lisätietoa antaa kuvataiteilija Ulla Aatinen, p. 040 7312586 tai aatinen.ulla@gmail.com

 

Lehdistökuvat

Aatisen maalausten tunnelmaa. Kuva: Ulla Aatinen.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Riekon kartano on nähnyt parhaat päivänsä.Kuva: Ulla Aatinen.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ulla Aatinen työpajassaan. Kuva: Ulla Aatinen.
Lataa täysikokoinen kuva tästä.

Punapaula ja Valkoville -näytelmän yleisöesitykset

 

Työväenmuseo Werstaan työväentalolla esitetään tammi- ja helmikuussa sisällissodan muistovuoden näytelmää Punapaula ja Valkoville. Yleisöesityksiä järjestetään perjantaina 26.1. klo 18 (ennakko) sekä lauantaisin 27.1. klo 18 (ensi-ilta), 10.2. klo 14 ja klo 16 sekä 17.2. klo 14 ja klo 16. Liput alkaen viisi euroa.

 

Punapaula ja Valkoville sijoittuu Tampereen valtauksen viimeisiin päiviin huhtikuussa 1918. Kaksi taustaltaan erilaista nuorta päätyy sattumalta samaan kellarivarastoon, johon tykistökeskitys sulkee heidät kuin vankityrmään. Kolmen vuorokauden ajan nuorilla on vain toisensa ja kasvava kuolemanpelko. Näytelmä kysyy, voiko kasvatuksen ja ympäristön luoman vihan ja pilkan voittaa? Onko nuorilla mitään, mikä auttaisi ymmärtämään toista? Mitä tarvitaan yhteistyön syntymiseen?

 

Kantaesityksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Jukka-Pekka Rotko. Musiikin näytelmään on säveltänyt Eero ”Safka” Pekkonen. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 27.1. kello 18. Kesto noin 45 minuuttia. Näytelmästä järjestetään myös yleisölle avoimia esityksiä tammi- ja helmikuun aikana. Liput näytöksiin alkaen 5 euroa.

 

Lippuja Punapaula ja Valkoville -näytelmän avoimiin esityksiin voi varata Tukkateatterilta, p. 041 440 500 2 tai lippuvaraukset@tukkateatteri.fi.

 

 

Punapaula ja Valkoville -työryhmä:

 

Käsikirjoitus, ohjaus ja visualisointi Jukka-Pekka Rotko

 

Rooleissa:
Sokea Eero Pekkonen
Punapaula Emily Hallfast / Sofia Koski
Valkoville Henry Mäkisalo / Antti Merto
Mummo Pirjo Kinos / Veivi Salminen
Punakaartilainen, mies Kyttälästä, rehtori, suojeluskuntalainen Jani Hämäläinen / Janne Petäjä
Laulujen sävellys ja näyttämömusiikki Eero Pekkonen
Laulujen sanat Jukka-Pekka Rotko ja Eero Pekkonen

 

Tuottaja Salla Heikkinen
Tarpeisto Merja Siljamäki
Puvustus Salla Heikkinen ja työryhmä
Näyttämöväkivalta Jani Hämäläinen
Valokuvat Kaisa Vuorinen

 

Esitykset:
Pe 26.1. klo 18 (ennakko)
La 27.1. klo 18 (ensi-ilta)
La 10.2. klo 14 ja klo 16
La 17.2. klo 14 ja klo 16

 

Esityspaikkana on Työväenmuseo Werstaan Työväentalo (2.krs.), osoitteessa Väinö Linnan aukio 8, Finlaysonin alueella.

 

Liput
15 € peruslippu
9 € opiskelijat, työttömät, eläkeläiset
5 € teatterialan lippu

 

Näytelmä on osa Työväenmuseo Werstaan, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn ja Tukkateatterin toteuttamaa Sota ja sata -kokonaisuutta.  Teatteria ja museopedagogiikkaa ainutlaatuisella tavalla yhdistelevä kokonaisuus on osa Kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarta ja se tarjotaan maksutta kaikille Tampereen seiskaluokille talvella 2018.

 

Sota ja sata -kokonaisuus kertoo vuoden 1918 tapahtumista museon ja teatterin keinoin

 

Suomen sisällissodasta tulee keväällä kuluneeksi sata vuotta. Muistovuoden johdosta Työväenmuseo Werstas, Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö TAITE ja Tukkateatteri toteuttavat museopedagogiikkaa ja teatteria yhdistävän Sota ja sata -yhteistyöhankkeen. Ainutlaatuinen kokonaisuus on osa Kulttuurikasvatusohjelma Taidekaarta ja se tarjotaan maksutta kaikille Tampereen seiskaluokille talvella 2018.

 

Sota ja sata -kokonaisuudessa kaikki Tampereen seitsemäsluokkalaiset tutustuvat sisällissodan historiaan ja vuoden 1918 tapahtumiin Tampereella museokeskus Vapriikin Tampere 1918 -näyttelyssä tai Työväenmuseo Werstaan Vapauden museossa. Opastetun kierroksen jälkeen ryhmät katsovat vuoden 1918 tapahtumia nuorison näkökulmasta käsittelevän näytelmän Punapaula ja Valkoville. Näytelmää esitetään Työväenmuseo Werstaan työväentalolla.

 

Punapaula ja Valkoville sijoittuu Tampereen valtauksen viimeisiin päiviin huhtikuussa 1918. Kaksi taustaltaan erilaista nuorta päätyy sattumalta samaan kellarivarastoon, johon tykistökeskitys sulkee heidät kuin vankityrmään. Kolmen vuorokauden ajan nuorilla on vain toisensa ja kasvava kuolemanpelko. Näytelmä kysyy, voiko kasvatuksen ja ympäristön luoman vihan ja pilkan voittaa? Onko nuorilla mitään, mikä auttaisi ymmärtämään toista? Mitä tarvitaan yhteistyön syntymiseen

 

Kantaesityksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Jukka-Pekka Rotko. Musiikin näytelmään on säveltänyt Eero ”Safka” Pekkonen. Näytelmän ensi-ilta on lauantaina 27.1. kello 18. Kesto noin 45 minuuttia. Näytelmästä järjestetään myös yleisölle avoimia esityksiä tammi- ja helmikuun aikana. Liput näytöksiin alkaen 5 euroa.

 

Lisätietoja Sota ja sata -hankkeesta antaa kulttuurikasvatusohjelma Taidekaaren museolehtori Kirsi Karvonen, p. 050 345 3904 tai kirsi.a.karvonen@tampere.fi

 

Lisätietoja näytelmästä antaa ohjaaja Jukka-Pekka Rotko, p. +358 405 439 791 tai jukka-pekka.rotko@kolumbus.fi

 

Lippuja Punapaula ja Valkoville -näytelmän avoimiin esityksiin voi varata Tukkateatterilta, p. 041 440 500 2 tai lippuvaraukset@tukkateatteri.fi.

 

Punapaula ja Valkoville -työryhmä:

 

Käsikirjoitus, ohjaus ja visualisointi Jukka-Pekka Rotko

 

Rooleissa:
Sokea Eero Pekkonen
Punapaula Emily Hallfast / Sofia Koski
Valkoville Henry Mäkisalo / Antti Merto
Mummo Pirjo Kinos / Veivi Salminen
Punakaartilainen, mies Kyttälästä, rehtori, suojeluskuntalainen Jani Hämäläinen / Janne Petäjä
Laulujen sävellys ja näyttämömusiikki Eero Pekkonen
Laulujen sanat Jukka-Pekka Rotko ja Eero Pekkonen

 

Tuottaja Salla Heikkinen
Tarpeisto Merja Siljamäki
Puvustus Salla Heikkinen ja työryhmä
Näyttämöväkivalta Jani Hämäläinen
Valokuvat Kaisa Vuorinen

 

Esitykset:
Pe 26.1. klo 18 (ennakko)
La 27.1. klo 18 (ensi-ilta)
La 10.2. klo 14 ja klo 16
La 17.2. klo 14 ja klo 16

 

Esityspaikkana on Työväenmuseo Werstaan Työväentalo (2.krs.), osoitteessa Väinö Linnan aukio 8, Finlaysonin alueella.

 

Liput
15 € peruslippu
9 € opiskelijat, työttömät, eläkeläiset
5 € teatterialan lippu

 

Lehdistökuvat

 

Kuva: Kaisa Vuorinen / Tukkateatteri
Lataa täysikokoinen kuvat tästä.
[2,6Mt .jpg]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Kaisa Vuorinen / Tukkateatteri
Lataa täysikokoinen kuva tästä.
[1,8Mt .jpg]

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva: Kaisa Vuorinen / Tukkateatteri
Lataa täysikokoinen kuva tästä.
[1,9Mt .jpg]

 

 

Sisällissodan muistot: 1918 kuvissa, kirjoissa ja muistissa -luentosarja

Työväenmuseo Werstaan luentosarja käsittelee sisällissodan kokemuksia ja muistoja arkipäivän näkökulmasta, kun sisällissodasta tulee kuluneeksi 100 vuotta keväällä 2018. Maksuttomat luennot alkavat kello 17.

 

Suomen sisällissota kosketti koko kansaa sekä sodan aikana, että pitkään sen jälkeen. Kaikki eivät osallistuneet rintamatapahtumiin, mutta eivät silti välttyneet sodan arjelta. Sodan jälkeen voittajat kirjoittivat historiaa, eikä kaikista kokemuksista voinut edes puhua ääneen.

 

Miksi keväällä 1918 nähtiin nälkää? Miten sodasta palattiin työhön ja arkeen? Millainen oli sodasta annettu virallinen kuva? Kuinka läheisten kuolemaa käsiteltiin, entä miten sodan kokemuksia muistettiin ja muisteltiin?

 

 

Luentosarja järjestetään yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

Ohjelma:

 

11.1. VTT Olli Kleemola: Veljessodan kamppailevat kuvat

 

25.1. Erikoistutkija Kimmo Kestinen: Kärsimyksen kevät — Tamperelainen elintarvikekurjuus piirityksen keskellä ja valloituksen jälkeen

 

8.2. Kirjailija Anneli Kanto: Kenkiä, sardiineja, jaostoja – punaisen Tampereen arki 1918

 

22.2. FT Marianne Junila: ”Mitä teit keväällä 1918?” Tamperelaisten koulutyttöjen sisällissota

 

8.3. FM Anna Huhtala: Jakautuneen maan vapaussankarit – hautajaiset ja muistaminen keväällä 1918

 

22.3. Dosentti Ulla-Maija Peltonen: Vuoden 1918 muistot ja muistaminen

 

5.4. Museonjohtaja Kalle Kallio: Rautatienrakentajat kapinassa

 

19.4. VTT Tiina Lintunen: Elämää sisällissodan jälkeen

 

 

Joulun aukioloajat

Työväenmuseo Werstaan väki toivottaa hyvää ja rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta! Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille museokävijöille ja museomme ystäville!

 

Museo on suljettu 24.12–26.12.2017. Joulun välipäivinä olemme avoinna normaalisti.  Tervetuloa tutustumaan mielenkiintoisiin näyttelyihin ja vaikkapa sulattelemaan joulun aikana kertyneitä kaloreita museolle heti tapaninpäivän jälkeen!

 

Näyttely tekstiiliteollisuushistorian suurimmasta onnettomuudesta avautuu Tampereella

Tiedotusvälineille 7.12.2017

 

Näyttely tekstiiliteollisuushistorian suurimmasta onnettomuudesta avautuu Tampereella

 

Valokuvataiteilija Søren Zeuthin valokuvanäyttely Rana Plaza Fashion avautuu Työväenmuseo Werstaalla 14.12.2017. Kantaaottava näyttely kertoo lähes viisi vuotta sitten romahtaneen Rana Plaza -tekstiilitehtaan uhreista ja heidän omaisistaan. Taiteilija esittelee näyttelyä medialle keskiviikkona 13.12. kello 17 alkaen. Yleisölle avoin avajaistilaisuus taiteilijaesittelyineen pidetään lehdistötilaisuuden jälkeen kello 18.

 

Rana Plaza -tekstiilitehtaan romahdus Bangladeshissa on tekstiiliteollisuuden historian suurin onnettomuus. Ainakin 1134 ihmistä kuoli ja yli 2500 loukkaantui, kun huonokuntoinen tehdasrakennus sortui työntekijöiden päälle 24.4.2013. Onnettomuus herätti kysymyksiä globaalin markkinatalouden ongelmista sekä suuryritysten eettisistä vastuista. Rana Plazan raunioita onkin myöhemmin alettu pitää kasvavan eriarvoisuuden ja halpatuotannon epäkohtien symbolina.

 

Søren Zeuth on kuvannut Rana Plazan raunioita, sortuneesta rakennuksesta löytyneitä esineitä sekä onnettomuudessa menehtyneiden omaisia. Inhimillinen näyttely kertoo myös onnettomuudesta selviytyneiden tarinan. Valokuviin tallentuneet ihmiset ja pölyiset vaateriekaleet ilmentävät karmivalla tavalla länsimaisen hyvinvoinnin kovaa hintaa. Zeuth itse on kuvaillut vierailuaan tehtaan raunioilla seuraavasti:
”Rana Plazan näkeminen teki minuun suuren vaikutuksen. Rauniot synnyttävät voimakkaita mielikuvia ja saivat minut tuntemaan vihaa, avuttomuutta sekä surua. Työntekijät oli pakotettu tehtaaseen vasten tahtoaan ja Rana Plazan tapaus onkin osoitus siitä, miten globaali vaatetuotanto kohtelee ihmisiä.”

 

Tanskalainen Søren Zeuth tunnetaan kantaaottavista ja sosiaalista eriarvoisuutta ilmentävistä valokuvistaan. Näyttelyiden lisäksi Zeuthin teoksia on julkaistu lukuisissa lehdissä ja kirjoissa. Taitelijanuransa 1980-luvun alussa aloittanut Zeuth on myös palkittu työstään vähäosaisten ja globaalitalouden uhrien puolesta. Hän vierailee Suomessa vain pikaisesti, joten taiteilijan mahdolliset haastattelut tulisi ajoittaa keskiviikkona 13.12. kello 17 alkavaan lehdistötilaisuuteen.

 

Lisätietoja näyttelystä antaa Søren Zeuth, p. +45 28895716 tai näyttelypäällikkö Ulla Jaskari p. 050 440 1163.

 

Lehdistökuvat:
rozina.jpg
Lataa täysikokoinen kuva tästä:

[6,8 Mt]

 

 

 

 

ranaplazafashion.jpg

Lataa täysikokoinen kuva tästä. 

[14,6 Mt]

 

 

Kjole 1.jpg

Lataa täysikokoinen kuva tästä

[2,5 Mt]